Studenti pomáhají nemocnicím v testovacích stanech i na odděleních

27. říjen 2020 15:00

V Plzeňském kraji pomáhají desítky dobrovolníků a studentů středních a vysokých škol zvládnout pandemii koronaviru. Pomáhá se jak v odběrových místech na covid-19 tak i s výukou dětí zdravotníků.

Zdravotnická zařízení mají problém s nedostatkem personálu. Zdravotníci jsou buď nemocní, v karanténě anebo doma s dětmi. Proto v mnoha nemocnicích pomáhají medici a dobrovolníci. Například studenti Lékařské fakulty v Plzni či Fakulty zdravotnických studií na Západočeské univerzitě pomáhají ve fakultní nemocnici na Borech na odběrovém stanu či infekčním oddělení.

„Když to začínalo, tak jsme v průměru testovali 120 lidí denně a už tehdy jsme si říkali, že je to hodně. V dnešní době jsme schopni otestovat přibližně 700 lidí denně,“ sdělil Jakub Tajčman, student druhého ročníku Fakulty zdravotnických studií v Plzni. Zdravotníci stojí celý den na nohou v celotělovém obleku s respirátorem. „V létě je v tom hrozné vedro v zimě zase zima,“ usmál je Jakub Tajčman.

S výukou dětí zaměstnanců plzeňské fakultní nemocnice pomáhají také studenti z Fakulty pedagogické Západočeské univerzity. „Každé ráno začínáme s domácími úkoly dětí, které mají přidělené od svých učitelů a učitelek. Poté většinou procvičujeme společně a něco vyrábíme,“ oznámila studentka Kateřina Švejdová, které práce s dětmi baví a pomáhání během pandemie považuje za skvělou příležitost.

V FN Plzeň pomáhá asi 150 studentů

V plzeňské fakultní nemocnici aktuálně pomáhá zhruba 150 studentů z různých fakult a podle vedení nemocnice všichni pomáhají dobrovolně. „V těchto dnech je tento stav dostačující a dalších 17 studentů máme připraveno pro to, aby byli povoláni na potřebná pracoviště,“ uvedla mluvčí FN Plzeň, Gabriela Levorová. Studenti pracují v celé nemocnici, ale nejvíce se jedná o práci na odběrovém místě a covidových lůžkových pracovištích.

Nemocnice se snaží studentům vycházet vstříc a domlouvat s nimi služby podle jejich potřeby. Za důležité nemocnice považuje, aby pro studenty byla činnost v nemocnici přínosná a blížila se jejich praxi. To, zda školy studentům pomoc v nemocnicích jako praxi uznají, záleží na náplni praxe a garantech předmětů. Studenti se zatím hlásí a pomáhají v nemocnicích dobrovolně, pokud se ale situace zhorší, můžou některé ročníky nemocnice vyzvat k pracovní povinnosti.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio