Studenti se učí němčinu s pomocí nářadí

22. květen 2018

Žádné učebnice, ale kladivo, pilu nebo šroubovák potřebují při němčině studenti průmyslové školy ve Světcích u Tachova. Získají tak praktické zkušenosti, které skutečně použijí v praxi.

Martina Matějková vyndává z kufru nářadí, před tím než ukáže další kus, německy ho popisuje a studenti hádají, co přesně vyndá. „Během jazykové animace pracujeme s jazykovými hrami, opakujeme slova, která už studenti znají, ale snažíme se je co nejvíce používat, protože cílem je, aby se nestyděli mluvit,“ vysvětluje učitelka němčiny. Během další hry položí nářadí na zem a studenti k němu přikládají kartičky s názvy. „Baví mě to, protože se učíme hrou. Jsem obráběč kovů a chtěl bych jednou pracovat v Německu,“ říká jeden ze studentů Michal Kálal.

Němčinu uplatní absolventi i ve firmách v Tachově

Praktickou výuku podporuje i firma BHS Tachov, mezi jejíž potencionální zaměstnance patří právě absolventi Střední průmyslové školy. „Naše firma má německé zastoupení, takže němčina je u nás takový druhý mateřský jazyk. Všechny znalosti z praktické výuky se proto studentům budou u nás na pracovišti hodit,“ říká personalistka firmy Kateryna Kalynych. A důležitost výuky jazyků zdůraznil i další z vyučujících školy Jaromír Hohler: „Je užitečné, aby studenti ztratili ostych z mluvení a uplatnili se v německých firmách v příhraničí, nebo i v Tachově ve firmách s německou účastí.“

Jazyková animace bude na Střední průmyslové škole ve Světcích u Tachova pokračovat až do konce školního roku.

autoři: lum , Michaela Svobodová
Spustit audio