Styx: Boat on the River

12. září 2023

V písničce Chicago z roku 1922, která se stala hitem v repertoáru Franka Sinatry, se v původní verzi zpívá, že je zde vidět více Afroameričanů než v Louisianě nebo v Tennessee. Bylo tomu tak proto, že po r. 1917 se Chicago stalo vedle New Orleansu hlavním městem jazzu, blues a rhythm and blues. Byly doby, kdy zde byla také největší koncertní síň v Americe.

Jednou ze skupin, která z této atmosféry dokázala mnohé vytěžit, byla kapela Styx. Vznikli v roce, kdy si vrcholky hitparád pro sebe zabraly písničky z filmu a LP Perný den, tedy v šedesátém čtvrtém roce. První angažmá získali v místních barech, klubech a na univerzitách. Zpočátku pod názvem Tradewinds, od r. 1972 jako Styx. Jejich nejprodávanějšími hity jsou skladby Babe a Mr. Roboto. U nás a vlastně v Evropě vůbec se proslavila písnička Boat On The River z r. 1979. Důvodem byla nejen hezká melodie, ale i nástrojové obsazení v big beatu dost nezvyklé. Mandolína, akordeon nebo smyčcový kontrabas.

Celé takové pojetí napadlo sólového kytaristu Toma Shawa a podle rčení dobré zboží se chválí samo, prohlásil: „To je jedna z věcí, která se mi líbí. To, že jsem v kapele, která byla za ta léta tak odvážná, že může zkoušet takové věci!" A ještě jedna kuriozita. Slovinská osobitá úprava písně z roku 1994 se jmenuje Mlinar na Muri. Stala se zde okamžitě hitem a nakonec i evergreenem.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio