Šumavská informační střediska vloni navštívilo rekordních 300 tisíc lidí

3. březen 2017

Po loňském velmi úspěšném roce Národní park Šumava očekává velký přísun turistů i letos. Proto už nyní připravuje programy na letní sezonu. V nabídce jsou nejen tradiční akce, ale i novinky.

Mezi tradiční akci, která bude pokračovat i letos patří program Dostupné Šumavy, který je určený pro seniory a lidi s nižší mobilitou. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené vycházky do šumavské divočiny s průvodcem, kde je připravena řada novinek. Dalším lákadlem jsou jistě komentované prohlídky sovích voliér a rybích líhní v Borových Ladech.

Hodně návštěvníků na Šumavě míří také do informačních středisek. Ta ale nelákají pouze na různé akce a interaktivní expozice.

„Novinek je spousta. Chystáme mnoho nových didaktických materiálů o šumavské přírodě. Tři druhy nových kvartet, knížky pro malé děti, kde je budou o přírodě učit skřítkové. Připravujeme také materiál o šelmách na Šumavě, “ uvedla vedoucí středisek Martina Kučerová.

Šumavské šelmy jsou klíčové

Právě šelmy má letos Národní park Šumava jako stěžejní téma, a proto i nové programy pro veřejnost zaměří informační a environmentální střediska právě na toto téma. Tyto programy budou cílit především na rodiny s dětmi. Pracovníci středisek pro ně připravují nejen hravé a kreativní aktivity, ale už tradičně i odborné besedy a přednášky.

Díky pestré nabídce akcí přichází do návštěvnických středisek mnoho lidí. Jak je to obecně s návštěvností středisek vysvětlil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„ Z hlediska návštěvnosti byly nejslabšími roky 2008 a 2010. Naopak nejsilnějšími roky jsou 2013 a 2014. Návštěvnost informačních středisek správy roste. V loňském roce byla dokonce rekordní a překročila hranici 290 tisíc návštěvníků,“ dodává Dvořák.

Nabídku všech akcí pro veřejnost najdou zájemci na webu Národního parku Šumava.

autor: en
Spustit audio