Šumavský Radešov zve na česko-německé rýžování zlata

9. srpen 2022 18:40, aktualizováno

Druhé česko-německé setkání s názvem Pojď ven, Komm Raus! pořádají o víkendu na Šumavě. V sobotu si v kempu Radešov můžete při rýžování zlata ověřit, jak moc je dosud Otava zlatonosná.

Rýžování zlata a ražba mincí v rámci projektu Pojď ven, Komm Raus! se uskuteční v sobotu 13. srpna od 10 hodin v autokempu Radešov. Kromě rýžování zlata na řece Otavě nebo Opoleneckém potoku budou připraveny také česko-německé jazykové animace, které slouží k vzájemnému poznání účastníků programu a tento program je také určitou formou zábavy. Budou se zde také razit mince nebo vyrábět hliněné kahany. Setkání je vhodné pro rodiny s dětmi mezi 6 a 12 lety. Zájemci se mohou zaregistrovat přes QR kód na facebookových stránkách nebo plakátech Gabreta Nova.

Zlato se rýžuje na rýžovnických pánvích. „V Radešově jsou dva zlatonosné vodní toky. To už máme vyzkoušené z našich minulých programů. Když má člověk trochu štěstí, dá se tam vyrýžovat zlatinka,“ popsal Zdeněk Svoboda z pořádajícího spolku Gabreta Nova. Aktivita to není náročná. I začátečníci se to prý mohou s trochou trpělivosti naučit. „Aby byli všichni motivovaní, tak jim do písku přisypeme tři mosazné zlatinky, aby si vyzkoušeli udržet kov v pánvi,“ doplnil Zdeněk Svoboda.

Z břehu nebo z vody. Bosky nebo v holinách

Pokud se při rýžování zlata nechcete namočit, můžete stát na břehu. Ti odvážnější, kteří se nebojí vody, mohou rýžovat v holínkách nebo naboso v potoku či řece. Voda v šumavských tocích je však chladnější.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio