Šumavští vlci odehnali jelení zvěř a stále jdou po ovcích

29. říjen 2019 14:35

Už víc než rok je na Šumavě rozšířené tzv. území bez lovu. Je to zhruba 7 000 hektarů poblíž hranice s bavorským lesem, kde se nesmí střílet jelení zvěř. Správa národního parku tak chtěla poskytnout vlčí smečce území, ve kterém bude mít maximální klid a taky dostatek potravy v přirozeném prostředí. Vlci tak měli pomoci regulovat stav jelení zvěře.

Například na Prášilsku je teď jelení zvěře opravdu méně. Kvůli přítomnosti vlků totiž odešla. Přestěhovala se do míst, kde je větší klid – do vyšších poloh, i do podhůří parku. A vlci na to také zareagovali. Jdou tam, kde mají lepší prostředí pro lov a to jsou louky s ovcemi.

Škody způsobené útoky vlků se letos v Královéhradeckém kraji vyšplhaly na víc než 1,5 milionu

Jelení zvěř teď na Prášilsku skoro nepotkáte a budou tady mít potíže se splněním plán lovu. Letos mají stanovené číslo 85 kusů jelení zvěře. „Máme problém něco ulovit. V tuhle domu jsme už měli vždycky uloveno 50-60 kusů, teď jsme na deseti,“ říká Marek Drha, vedoucí územního pracoviště Prášily.

Vlci útočí i dvakrát za 14 dní

Vlk se vrací za snadnou kořistí. Potvrzuje to i chovatel Miroslav Melcher. Mezi Srním a Prášily pase ovce na asi 50 hektarech. „Letos jsme přišli o nějakých 50, 60 ovcí, včetně jehňat. Při jednom útoku došlo k rozdělení stáda. Některé kusy jsme našli, jiné ne. Pochybuji, že než napadne sníh, že bychom je našli,“ popisuje Miroslav Melcher. Útoky jsou podle něj v různých intervalech. Třeba je měsíc klid a pak jsou dva útoky za 14 dní. Vlk nějakou ovci sežere, s jinými si jen pohraje a zabije je, jiné rozežene.

Vlci se pohybují po celé Šumavě, kolik jich přesně je není možné určit. „Oni přecházejí, jejich akční rádius je velký. My víme jen o těch, které zachytily fotopasti a těch je pět. Na rozdíl od loňského roku zachytily fotopasti letos i mladého vlka,“ doplňuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio