Šumavu o víkendu plní lyžaři. Nese to s sebou problémy s parkováním, třeba v Železné Rudě

24. leden 2022 11:43, aktualizováno

Města a obce obvykle nemají dostatečnou kapacitu na to, aby zvládly nápor víkendových lyžařů, kteří přijeli autem. Třeba v Železné Rudě byla o uplynulém víkendu parkoviště zcela plná.

„Parkoviště má kapacitu 230 aut, dostane se sem ale až 260 aut. Parkoviště je zcela plné od půl deváté ráno. Řidiči nedbají výstražných signálů, že je obsazeno, neustále sem najíždí a hádají se. Je to nezvladatelné,“ řekl Stanislav Kopecký, který dohlíží na velké parkoviště u areálu Špičák.

Podle strážníka městské policie Petra Horáčka je největší problém, že řidiči často parkují v křižovatkách, nerespektují zákazy zastavení, blokují příjezdové komunikace a dokonce parkují i na soukromých pozemcích, kde bez povolení vlastníka odstraní například řetěz či jinou zábranu a své vozidlo tam drze zaparkují. „Všichni jedeme na Šumavu, je nás ale moc. Přitom zrovna v Železné Rudě je několik železničních stanic, takže kdybychom trochu méně jezdili auty a zvolili autobusy nebo vlaky, tak by to možná bylo lepší,“ uvedl policista.

Plní se i parkovací místa v centru

„Doporučuji sledovat tabule, které navedou návštěvníky k parkovacímu místu. Pokud je to možné, prosím, aby lyžaři nejezdili do centra,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Je pravdou, že vzdálenější parkoviště ve městě se plní pomaleji a pomoci by mohl skibus, který tady jezdí. „Věříme, že cesta k tomu, jak umožnit návštěvníkům parkování zejména v zimním období, vede přes skibus. To znamená, že jako město poskytujeme zdarma skibus a umožňujeme zdarma zaparkovat na našich vzdálenějších sběrných parkovištích, které jsou po celém našem katastru od Hojsovy Stráže po Gerlovu Huť,“ doplnil Filip Smola.

Jízdní řád skibusu najdou zájemci například na webu železnorudského městského informačního střediska.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio