Supertramp: The Logical Song

7. prosinec 2023

Supertramp je britská rocková skupina, která ve své tvorbě využívá prvky progresivního rocku, hard rocku a soft rocku. Vznikla v roce 1969, příští rok oslaví 55 let své existence.

V populární hudbě má své nezastupitelné místo britská skupina Supertramp. Její začátky sahají do roku 1969. Pětice původně pojmenovaná Daddy si po několika hubených letech vybrala schopného manažera a tak mohl konečně v roce 1979 přijít definitivní průlom na světový trh. Jejich album Breakfast In America, které získalo přízeň fanoušků i kritiků, bylo v roce 1979 nejprodávanějším albem na světě. Vyšlo z něj několik hitů, získalo dvě ceny Grammy a nakonec se ho prodalo více než 20 milionů kopií. Deska se zajímavou směsicí dechových nástrojů, pianem a foukací harmonikou obsahovala čtveřicí melodických hitů.

Původně britská skupina Supertramp se už jako americká rozpadla na konci roku 1988. Po devítileté pauze však její existenci vzkřísil zakládající zpěvák a klávesista Rick Davies a dlouholetý saxofonista John Helliwell. V osmičlenném složení pak kapela Supertramp absolvovala více než 100 koncertů po Evropě, Americe a Kanadě.

V roce 1997 se osmička výborných muzikantů poprvé a naposledy představila i v České republice. Zahrála ve Sportovní hale na pražském Výstavišti. V roce 2015 před svým velkým evropským turné však kapela oznámila, že turné bylo zrušeno kvůli zdravotním problémům, které postihly zpěváka Ricka Daviese, u kterého byl diagnostikován mnohočetný myelom. Koncem srpna 2018 poskytl Davies rozhovor, ve kterém se vyjádřil, že z větší části překonal své zdravotní problémy. Tak snad se skupiny ještě dočkáme.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.