Sušice odvolala ředitelku svého kulturního centra. Na místo je vypsán konkurz

Sušice hledá nového ředitele nebo ředitelku Sušického kulturního centra. Současnou ředitelku odvolala na svém posledním zasedání koncem března rada města. Na místo je již vypsáno výběrové řízení.

Odvolání Jitky Doubravové z funkce ředitelky Sušického kulturního centra přišlo přesně po roce od jejího uvedení do funkce. A pro ni přišlo i hodně nečekaně.

„Netušila jsem vůbec nic a zůstává mi nad tím rozum stát. Samozřejmě to byl velmi náročný rok: nešlo mně všechno hladce. Že by to bylo tak závažné, že bychom se museli rozloučit, to jsme neřešili,“ neskrývá svůj údiv odvolaná ředitelka.

To, že se právě toho dne bude projednávat její odvolání, prý předem netušila ani samotná městská rada.

„Odvolání paní ředitelky bylo jen vyústěním těch mnoha problémů, které se za dobu jejího ročního působení nashromáždily,“ vysvětlila radní Milena Naglemüllerová.

Podle ní se za uplynulý rok ředitelce sušického kulturního centra hodně povedlo, pokulhávala ale její práce v administrativní oblasti.

„Musím paní ředitelku pochválit, protože co se týká kulturních programů, co se týká toho, co do Sušice přivedla, tak tady bych jí i vysekla poklonu. Ale bohužel práce ředitele má ještě druhou stránku. A to je taková ta úředničina, která možná pro někoho není úplně zábavná,“ řekla Milena Nagelmüllerová a pokračuje:

„Nicméně s rozpočtem necelých 8 milionů korun se prostě musí vykonávat tak, jak má.“

Své rezervy v této oblasti přiznává i samotná Jitka Doubravová.

„S tím jsem zkušenost samozřejmě vůbec neměla a snažila jsem se najít si k sobě člověka, který by mohl tu ekonomickou část, ty tabulky, rozpočty, tu administrativu opravdu dělal. Už jsem toho člověka našla, ale bohužel už bylo pozdě,“ řekla Jitka Doubravová.

Základní problémy: administrativa a komunikace

Vedle problémů s administrativou měla podle Mileny Nagllmülerové rada i další výhrady. Problematická byla prý i spolupráce ředitelky se sušickými kulturními spolky, které pod kulturní centrum spadají.

„Jsou to všechno lidé, kteří tady léta v kultuře pracují, a že by bylo dobře, aby se k nim nějakým způsobem i nový ředitel kulturního střediska choval a aby je do té činnosti zapojil,“ uvádí Milena Nagllmülerová.

Promítací sál nového sušického kulturního centra Sirkus

„Myslím, že téměř se všemi jsem měla dobré vztahy,“ dodává na svou obranu Jitka Doubravová. Problém je podle ní v tom, že se člověk nemůže zavděčit všem a že v původním způsobu spolupráce pokračovat nebylo možné, protože byl v rozporu se současnou legislativou.

Jitce Doubravové se za rok jejího působení povedlo podle jejích slov v součinnosti s ostatními pracovníky centra otevřít kulturní centrum s galerií a kavárnou v nově otevřeném kině či sestavit efektivně pracující tým. Významnou součástí kulturního života jsou také sušické noviny, vycházející ve čtrnáctidenní periodicitě.

Na místo ředitele nebo ředitelky Sušického kulturního centra už vypsalo město výběrové řízení. Nastoupit by měl nebo měla 1. června.

autoři: Marína Dvořáková , en
Spustit audio