Suzi Quatro: Can The Can

26. září 2024

Letos je to 50 let, co vyšlo album Quattro. Byl to vrchol kariéry ženy, která je nejen uznávaná baskytaristka a zpěvačka, ale prosadila se i jako herečka a moderátorka. Jmenuje se Suzi Quattro a je symbolem ženské síly v rocku.

Dnes se podíváme na jednu z průkopnic ženského rock'n'rollu, americkou zpěvačku a baskytaristku Suzi Quatro. Pokud máte rádi silné rockové ženy, které rozbíjejí hudební stereotypy, určitě zůstaňte s námi. Suzi se proslavila nejen svým hlasem, ale také tím, že byla jednou z prvních žen, které se prosadily jako baskytaristky v rockové kapele. Něžný vzhled, kožená bunda a energické vystoupení jí rychle získaly pozornost, a to nejen v Americe, ale především v Evropě, kde se její kariéra rozběhla naplno.

Její největší hit, který ji katapultoval mezi rockové legendy, se jmenuje Can The Can. Vyšel v roce 1973 a okamžitě se vyšplhal na vrchol britského žebříčku. Je to energická rocková píseň s typickým glamrockovým zvukem, který dominoval tehdejšímu hudebnímu světu. Suzi v ní zpívá o vztahových problémech a vyjadřuje se velmi sebevědomě, což bylo v té době pro ženy ve světě rocku mírně řečeno nezvyklé. A tento drsný styl a nekompromisní přístup z ní udělal nejen hudební, ale i kulturní ikonu.

V mnoha ohledech Suzi Quatro otevřela dveře dalším ženám v rockové hudbě a její vliv na budoucí generace rockových muzikantek je nesporný. Dokázala prorazit v převážně mužském světě rocku a stala se inspirací pro další. Ačkoli měla Suzi Quatro několik dalších hitů, zůstává píseň Can The Can jejím nejúspěšnějším singlem. Díky ní se stala první ženskou rockovou umělkyní, která dosáhla prvního místa v britských hitparádách, což je obrovský úspěch v hudební historii. Suzi Quatro je symbolem ženské síly v rocku a její hit Can The Can zůstává nesmrtelnou klasikou.

Zkus dát konzervu do konzervy. Dej svého muže do plechovky, zlato. Chyť ho, dokud můžeš, zpívá Suzi Quatro.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.