Sv. Vintíře oslaví v Dobré Vodě u Hartmanic

10. říjen 2015

Osobnost šumavského světce Vintíře si připomínají o tomto víkendu v Dobré Vodě u Hartmanic. V programu je odborná konference nebo latinská poutní mše.

Šumavská Dobrá Voda zve o tomto víkendu na oslavy svatého Vintíře. Benediktinský mnich, diplomat a na sklonku života poustevník Vintíř zemřel před 970 lety právě u Dobré Vody. Osobnost tohoto šumavského patrona si lidé připomenou při duchovních, naučných i kulturních akcích. Je toho ale víc, co si letos Dobrá Voda připomíná. Kromě kulatého výročí Vintířova narození i 1060 let od Vintířovy smrti. Navíc 280 let od založení tamní farnosti. Celé léto mohli lidé chodit do Dobré Vody na koncerty, prohlídky a další akce.

Víkendový program je vyvrcholením letošních oslav. Začíná dnes 10. října odbornou konferencí na téma "Svatý Vintíř a jeho odkaz pro současnost". V budově tamního muzea budou od 11:30 až do večera přednášet čeští i němečtí historici nebo badatelé, např. docent Petr Kubín, prof. Jan Royt, dr. Vladimír Horpeniak nebo Johannes Molitor. Zabývat se budou životem svatého Vintíře i jeho uctíváním v Česku a Bavorsku.

Sobotní program zpříjemní sladká soutěž

Souběžně s konferencí poběží dnes i další program, od 14:00 hodin to bude štrůdlování, tedy soutěž o nejlepší štrůdl.

Štrúdly (ilustr. obr.)

„Zveme tímto všechny kuchaře, samozřejmě jak ženy tak muže, kteří umí péct a mají buď svůj osvědčený starý recept, nebo i zkouší novinky z internetu, aby upekli a přivezli do Dobré Vody dva rukávy štrůdlu přes délku plechu," řekla pořadatelka soutěže Jana Kolářová ze spolku Šumavské cesty.

Porota, ve které bude i hartmanický starosta nebo místní farář, zasedne v 15:00 hodin. Vyberou ty nejlepší vzorky, štrůdly ale budou mít možnost ochutnat i ostatní návštěvníci. V Domě sv. Vintíře bude totiž od 16 hodin fungovat jakási improvizovaná kavárnička, kde se budou soutěžní štrůdly ochutnávat. Každý zájemce si tam bude moci zakoupit kousek štrůdlu, k tomu bude káva, čaj a podle počasí možná i grog. Slavnostní vyhlášení vítězů je připraveno na 17. hodinu, tři nejlepší pak získají ceny. Štrůdlováním a konferencí ale dnešní program nekončí.

„Od 18 hodin budou nešpory v kostele, ale od 19:30 potom pořádáme koncert Pavlíny Jíšové a její dcery. Na koncert máme vstupenky připravené, vstupné je 150 korun," doplnila Jana Kolářová.

Neděle nabídne duchovní program

Program, který je připravený na neděli 11. října, je už ovšem ryze duchovní. V 11:00 začne v Dobré Vodě slavnostní poutní mše, které se zúčastní i hosté ze zahraničí.

„Přivítáme vzácné hosty, hlavního celebranta opata Mariana Biebera OSB z Niederaltaichu, kde vstoupil sv. Vintíř poprvé do kláštera, než se pak vypravil na ty dlouhé cesty, až skončil u nás na Šumavě. Pak se přidá ještě generální vikář Msgr. Adolf Pintíř z biskupství českobudějovického a člen katedrální kapituly v Pasově Msgr. Manfred Ertl," popsal tamní farář Tomas van Zavrel.

Mše bude sloužena latinsky. Liturgii doprovodí gregoriánská hudba v podání příležitostného sboru pod vedením mistra Michaela Pospíšila.

autor: lum
Spustit audio