Svátek všech milovníků skvělého jídla aneb Přenos z kulinářského festivalu Gastro v Hradci Králové

18. duben 2024

Ve čtvrtek 18. dubna vysíláme dopoledne od 9:00 do 12:00 hodin z kulinářského festivalu Gastro v Hradci Králové. Zdena Kabourková spolu s Jitkou Slezákovou vám veškeré dění přiblíží, a pokud bude potřeba, tak za vás samozřejmě i ochutnají. A že toho bude!

Čtěte také

Pro jednoho z organizátorů, šéfkuchaře Lukáše Endeho, je letošní Gastro velká výzva. „Musím říct, že už dva měsíce z toho pořádně nespím. Ale uklidňuji se tím, že vše běží a lidé okolo mne jsou strašně fajn a dělají to opravdu zodpovědně. Takže za to bych jim chtěl moc poděkovat. Především Martinovi Francovi, který se pohybuje v zázemí, a nechce být příliš na očích.“

„Posunuli jsme to tak, že chceme mít „živé vaření“, kde bude soutěžit 10 kuchařů a 10 cukrářů. Udělali jsme výběrové kolo, kde byl velký zájem. Vybrali jsme desítku nejlepších. Ale zachováváme i tradiční část přehlídky, kde se předvede kuchařské umění.

Čtěte také

„Nově ale bude také soutěž výčepních, kde se bude předvádět umění natočení skvělého piva. Samozřejmě nesmí chybět carving jako dekorační úprava ovoce a zeleniny, zachováváme i Chuť Česka, což bude letos tradiční bramborová polévka. Určitě se přijďte podívat, bude to velká oslava jídla, dodává Lukáš Ende.

Něco uvidíme, něco ochutnáme a možná se i ledacos přiučíme. Aby ne, když se na Gastru můžete setkat i s významnými osobnostmi z oblasti gastronomie. Budete mít možnost shlédnout výstavní exponáty od více jak 200 soutěžících v mnoha kategoriích. A věřte, že člověk občas žasne a nevěří, co vše je možné vytvořit. Jsou to mnohdy hotová umělecká díla.

Gastro Hradec 2024
Gastro Hradec je soutěž kuchařů a cukrářů, které se účastní soutěžící nejen z ČR ale také ze zahraničí. Má tedy mezinárodní dosah, a to již více než čtvrt století. Jubilejní 25. ročník byl 3x odložen, tím se změnil hlavní partner soutěže, a proto se i změnil název. Dříve byla tato soutěž známa pod názvem Gastro Hradec Vitana Cup, nyní Gastro Hradec Culinary Cup.

Cílem Gastro Hradce je ukázat veřejnosti i soutěžícím krásu řemesla v gastronomickém průmyslu, umožnit poměření sil teprve začínajícím kuchařům a cukrářům, ale i těm, kteří už v oboru pracují. Novinkou letošního ročníku budou nové studentské soutěže v „živém vaření“.

Tak si přenos z kulinářského svátku určitě nenechte ujít. Jen ještě připomínáme, že letos se Gastro koná na nové Malšovické městské aréně v Hradci Králové.

autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.