Švestkový koláč
podle paní Jitky z Plzně
Suroviny na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 balíček vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
1kg švestek
Suroviny na drobenku:
15 dkg polohrubé mouky
15 dkg cukru
1/2 kostky másla nebo hery
špetka soli
1 lžička skořice
Postup:
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme. Suroviny na těsto důkladně promícháme. Plech vytřeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme na plech, pokryjeme švestkami a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě předehřáté na 170° C asi 20 - 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.