Svou kariéru prý odstartovala z hecu

31. květen 2021

Říká se jí Hanička Písnička a je držitelkou devíti Zlatých slavíků, které získala nepřetržitě od roku 1977 do roku 1985. Během své úspěšné kariéry nazpívala zatím přes 800 písní a ani jedna nezklouzla pod hranici vkusu.

Víte, že od dob svých začátků prodala Hana Zagorová jedenáct milionů desek a tím se stala komerčně nejúspěšnější zpěvačkou v Česku? V září roku 2016, ke svým sedmdesátinám, vyprodala za dvacet minut pražskou Lucernu. Na vrcholu slávy byla v první polovině 80. let, kdy spolu se Stanislavem Hložkem a Petrem Kotvaldem vystupovala téměř každý den. Jak sama vzpomínala, svou kariéru odstartovala z hecu. Aby prý nezkazila legraci, přihlásila se v roce 1963 do soutěže Hledáme nové talenty a vyhrála ji. Na své kariéře pak tvrdě pracovala. Až tak, že na celý život vážně onemocněla.

Vraťme se k jejím začátkům, do roku 1971. Haně Zagorové bylo 25 let a čekala jí dlouhá a velmi úspěšná pěvecká kariéra. A není divu, byla přece původně herečka a své písně uměla také zahrát. Vždyť kolik je u nás zpěvaček, kterým věříte každé slovo? Populární hudba není přece jenom o rytmu a několika málo akordech. Jsou to především její interpreti, a těch se do popředí dostane jen zlomek procenta. Všichni by chtěli uspět, ale zazpívat baladu, disko nebo lidovou píseň jich umí jen velmi málo. A začátečníci si bohužel ke své škodě často předem nastaví směr, kterým by se chtěli jako budoucí možní slavní zpěváci vydat. Neotevřou se tak budoucím žánrovým výzvám a tím si velmi zužují vlastní pěvecký osobnostní rozměr. A talent potom logicky pobrekává tam, kde není zájem a píle. A té měla Hana Zagorová za deset.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.