Svou naučnou stezku mají bobři v Českém lese

1. září 2021 18:30, aktualizováno

V Českém lese nedaleko obce Lesná už nějakou dobu žijí bobři. Je tam soustava vodních ploch, které si tam bobři vytvořili svou neúnavnou prací a stavbou hrází. Během let tam změnili bobři ráz krajiny a už tam dokonce mají i naučnou stezku, která o jejich životě hodně napoví.

Bobří naučná stezka v Lesné

Naučná stezka z Lesné Na Kolm, která nese název Vodní svět, je dlouhá až 4 kilometry a je věnovaná tamním bobrům. Zahlédnout bobra se však každému nepoštěstí. Je potřeba hodně trpělivosti, protože bobr je velice plachý.

Naučné tabule informují také o dalším životě, který je navázán na vodní krajinu, jako jsou rostlinná a živočišná společenstva. Mnoho prostoru je ale věnováno právě hlavně bobru evropskému, který tamní ráz krajiny změnil k nepoznání.

U vodní nádrže se nachází bobří pozorovatelna. Ta slouží k pozorování veškerého života v okolí. „Kdybychom chtěli vidět bobra, je potřeba obrnit se trpělivostí a přijít spíše na večer a počkat si třeba i několik hodin,“ poznamenal průvodce Českého lesa Antonín Hříbal.

Naučná stezka je hezky značená. Návštěvníci se na ní mohou vydat z Lesné, kam jezdí o víkendu cyklobusy nebo i autobusy. Z Lesné Na Kolm se tak dostanou pohodlnou chůzí asi za hodinu.

Když se bobr bojí, dělá šílené věci

Staré středověké bestiáře vypráví mnohé příběhy také o bobrech. „Staří lovci potřebovali z bobra pohlavní orgány, které využívali dál ve středověké medicíně. Bobra zabili a vyřízli mu pohlavní žlázy,“ uvedl Antonín Hříbal. Když tedy prý bobr viděl lovce, vykousl si ze strachu pohlavní ústrojí a hodil ho proti lovci.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio