The Sweet - bubblegum music

16. červenec 2020

Říká vám něco výraz „žvýkačková hudba“? V širším smyslu se užívá k označení jakékoli jednodušší hudby. Nemusí to ale ještě znamenat, že by tato hudba byla nějak esteticky méněcenná, jenom není moc složitá. U nás se jí věnoval začátkem 70. let  20. století především František Ringo Čech. 

Bubblegum music je přeloženo z angličtiny, doslova žvýkačková hudba. Jednoduché písničky s prostou, přehlednou melodií a s jednoduchým textem, které často vycházejí z jediného upoutávajícího hesla, například ratata, na ya tat ta, Goody Goody My Love nebo Wakadi Wakadou a jiné.

Jsou určeny pro nenáročného posluchače nejmladší generace. Termín bubblegum music se začal používat v roce 1967. Tak si jeden poslechněme. Natočila ho britská skupina Sweet, která se po čtyřech neúspěšných singlech spojila s autorskou dvojicí Nicky Chinn a Mike Chapman a počínaje skladbou Funny Funny získala v letech 1971–1975 jedenáct zlatých singlů s tzv. bubblegumovými písničkami.

Tak si představme, že na pódiu stojí tři vlasatí mládenci, čtvrtý sedí za bicími, na sobě mají přiléhavé koženkové obleky, boty na deseticentimetrových podpatcích a k tomu, aby uspěli, mají všechno včetně typických britských vysokých vokálů, drsnější kytary – ale ne moc, místy zvuk hlubokých kotlů u bicích i dramatické pohyby – tak, jak chce dvojice slavných hitmakerů Chinn a Chapman a hit Funny Funny se právě ve Hvězdách, hitech, legendách rozjíždí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.