Tajemná a zároveň romantická krajina dala vzniknout Ondřejovským vodopádům

14. červenec 2023

Niagarské vodopády to sice zdaleka nejsou, ale i tak stojí za vidění, a to v jakémkoli počasí. Řeč je o vodopádech u Ondřejova na severním Plzeňsku.

„Řekl bych, že tak jako Střela, která teče tady pod námi, si vytvářela miliony let své koryto, tak i její drobné přítoky vytvářely drobné kaňony. Prameniště tohoto bezejmenného potoka je za obcí Vrážné směrem na Ondřejov v zářezech, ze kterých je vedena pitná voda samospádem do obce Ondřejov,“ uvedl starosta obce Pláně Josef Domabyl, který dále pokračoval:

„Tento potok má ve většině svého toku celkem mírný spád, ale tak 300 m od ústí do řeky Střely nabírá na strmosti, mizí ve skalní soutěsce a vytváří první dvoustupňový vodopád, který je zhruba 1,5 m vysoký. Druhý vodopád je vysoký 2,1 m. Pod ním se nachází vývařiště hluboké 1,5 m, které vytvořily četné přívalové deště a povodně. Vodopády mají průtok 10 l za vteřinu.“

Procházku touto tajemně vyhlížející krajinou můžete spojit například s výšlapem na nedalekou Malovanou skálu, z níž se vám naskytnou krásné výhledy.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio