Tajemství koření
Nejkvalitnější mletá paprika je sytě červená, skvělá je i její uzená varianta
K nejoblíbenějším druhům koření v české kuchyni patří paprika. Ať už sladká nebo pálivá. Jemně mletá paprika, ale může velice snadno zhořknout. Poradíme, jak tomu zabránit.
Základní rada zní, paprika by neměla projít příliš vysokou teplotou smažení na tuku a bez tekutiny. To se týká hlavně přípravy guláše a omáček s paprikovým základem. Papriku je dobré „rozpustit“ na tuku.
„Krizová fáze přichází v okamžiku, kdy například na podušené maso s cibulí nasypete papriku a není tam příliš tekutiny. V tuto chvíli se musí hodně míchat a hlídat, případně přilít trochu tekutiny. Jinak se mohou jemná zrníčka mleté papriky spálit a jídlo by zhořklo, upozorňuje Martin Havlík.
Paprika k nám připlula z jižní Ameriky jako kořist
Podobně jako brambory nebo lilek se k nám do Evropy dostala paprika s mořeplavci, kteří ji přivezli jako kořist z Nového světa. Jihoamerický plod se v 16. století Evropou nejprve šířil jako okrasná květina, stejně jako brambory.
Na přelomu 16. a 17. století už se paprika začala používat jako koření. Do češtiny vstoupila paprika svým názvem velice zajímavě. Anglicky je paprika pepper. Z tohoto slova se v češtině ustálilo slovo pepř. A naopak. Známý Kajenský pepř jsou ve skutečnosti pálivé čili papričky.
Nejkvalitnější papriku hledejte v Maďarsku, druzí jsou Španělé
Za nejkvalitnější se v současné době považuje mletá paprika, kterou pěstují v Maďarsku. I druhé místo ve světovém žebříčku patří Evropanům. Konkrétně Španělsku. „Pro výrobu sušené mleté papriky se používá jiný druh papriky, než kterou známe v syrovém stavu. Kořenitá paprika má více chuti a barviva a méně vody“, popisuje Martin Havlík.
Hodně kvalitní sušenou papriku poznáte podle označení ASTA. To určuje kvalitu koření. Například maďarská paprika má označení ASTA 180. Pokud hledáte další speciality, určitě doporučujeme vyzkoušet uzenou mletou papriku.
Nápad pochází opět z místa, odkud se paprika do Evropy dostala, tedy z jižní Ameriky. Uzená paprika dodá všem jídlům, která s ní ochutíte, charakteristickou vůni a chuť uzeného masa.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.