Tajemství koření
V seriálu Tajemství koření detailně probereme jeden voňavý druh za druhým. Odkud se vzal třeba pepř? A od kdy ho známe? Víte, že se s ním v minulosti i platilo? Které koření je dnes nejvzácnější a které prospívá i našemu zdraví?
Všechny epizody
-
1
Sůl nad zlato? Ano, ale s mírou
-
2
Opepřete si jídla, klidně i některá sladká. Kromě lepší chuti prospějete i svému zdraví
-
3
Majoránka si našla cestu i do sladkých jídel, ale bramborák, to je majoránkové blaho
-
4
Nejkvalitnější mletá paprika je sytě červená, skvělá je i její uzená varianta
-
5
Někdo to rád pálivé aneb čili papričky v kuchyni
-
6
Kmín je hvězdou českého koření. Svoje místo si našel i v pálence
-
7
Bobkový list alias vavřín
-
8
Nové koření je všehochuť
-
9
Skořice provoní vánoce i tradiční štrůdl. Ve světě ji milují i s masem
-
10
Nejkvalitnější plave na vodě kolmo, nebo se potopí. Řeč je o hřebíčku
-
10
Hořčici si můžete i vypěstovat a jíst její mladé výhonky
Lidé odpradávna toužili rozmazlovat svoje chuťové pohárky. Nejzákladnějším ochucovadlem byla sůl, bez které si dnes už asi nedokážeme život představit. Sůl znali lidé od pravěku. Zatímco některé koření jsme měli odjakživa takřka za humny a po ruce, jiná se k nám dostávala z těch nejvzdálenějších končin. Již zmíněný pepř například dobyl Evropu až v 16. století.
Do světa koření nás zavede Martin Havlík, odborník na slovo vzatý, který je vynikajícím kuchařem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Od soli a pepře, koření, které nechybí na stole ani v té nejzapadlejší nádražní hospodě se přeneseme do světa voňavých bylinek jako je majoránka, oregano nebo saturejka. Vydáme se i za opravdu vzácnými kořeními, která se objevují i v příslovích. Příkladem může být šafrán. K čemu je dobrý a do jakých jídel se hodí?
V čase vánočním se budeme toulat za vůní skořice, vanilky a hřebíčku. Povíme si také o netradičních spojeních koření a jídel. Probereme takové kombinace, které by vás nikdy nenapadly. Jahody s pepřem? Proč ne. S kořením se dá totiž opravdu kouzlit.
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka