Tajemství koření

22. duben 2020
Tajemství koření

V seriálu Tajemství koření detailně probereme jeden voňavý druh za druhým. Odkud se vzal třeba pepř? A od kdy ho známe? Víte, že se s ním v minulosti i platilo? Které koření je dnes nejvzácnější a které prospívá i našemu zdraví?

Všechny epizody

Lidé odpradávna toužili rozmazlovat svoje chuťové pohárky. Nejzákladnějším ochucovadlem byla sůl, bez které si dnes už asi nedokážeme život představit. Sůl znali lidé od pravěku. Zatímco některé koření jsme měli odjakživa takřka za humny a po ruce, jiná se k nám dostávala z těch nejvzdálenějších končin. Již zmíněný pepř například dobyl Evropu až v 16. století.

Do světa koření nás zavede Martin Havlík, odborník na slovo vzatý, který je vynikajícím kuchařem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soli a pepře, koření, které nechybí na stole ani v té nejzapadlejší nádražní hospodě se přeneseme do světa voňavých bylinek jako je majoránka, oregano nebo saturejka. Vydáme se i za opravdu vzácnými kořeními, která se objevují i v příslovích. Příkladem může být šafrán. K čemu je dobrý a do jakých jídel se hodí?

V čase vánočním se budeme toulat za vůní skořice, vanilky a hřebíčku. Povíme si také o netradičních spojeních koření a jídel. Probereme takové kombinace, které by vás nikdy nenapadly. Jahody s pepřem? Proč ne. S kořením se dá totiž opravdu kouzlit.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.