Tajemství koření

Opepřete si jídla, klidně i některá sladká. Kromě lepší chuti prospějete i svému zdraví

21. říjen 2019
Tajemství koření
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pepř (ilustr. obr.)

Dnes je pepř běžnou součástí prostřeného stolu i v té nejzapadlejší hospodě. Kdysi ale býval podobně jako další z daleka dovážená koření hodně drahou komoditou a dovolit si ho mohli jen ti nejbohatší. Charakteristická chuť a vůně pepře dnes nachází svoje uplatnění i ve sladké kuchyni. Pepř pozitivně působí i na naše zdraví.

Pepřem se v 16. století, kdy začal dobývat Evropu, dokonce i platilo. Cesta peprného koření do Evropy trvala i několik měsíců. Lodě dovážely pepř až z daleké Indie, kde je jeho pěstování nejrozšířenější dodnes.

„Botanicky je dnes známo asi 2 000 druhů pepřovníků, přičemž v potravinářství se požívá asi šest druhů. Například v Indii je oblíbené žvýkání pepřovníku betelového společně s vápnem, to působí na uživatele opojně, ale u nás se s touto specialitou legálně nesetkáte“, říká s úsměvem Martin Havlík.

Koření zvané Čtyři druhy pepře je vlastně trik

Klasický celý nemletý pepř známe všichni už dávno v podobě šedých nebo černých kuliček. Další dva druhy pepře ve směsi zvané čtyři druhy pepře jsou tím samým druhem pepřovníku černého jen v různé fázi úpravy nebo zralosti.

„Bílé kuličky jsou zralé plody pepřovníku černého, jen oloupané. Zelené kuličky jsou nezralé usušené plody a černé kuličky jsou fermentované a sušené plody téhož pepřovníku černého,“ popisuje fígl čtyř druhů pepře Martin Havlík.

Růžový pepř ve směsi není pepř

Červené nebo růžové kuličky ve směsi jsou ve skutečnosti plodem jihoamerické rostliny jménem ledvinovník. Pro svoji peprnou chuť a pro zpestření se přidává právě do oblíbené směsi Čtyři druh pepře.

Pepř nachází stále větší uplatnění také ve sladké kuchyni. Podle Martina Havlíka je oblíbená kombinace třeba se sladkými nepříliš kyselými chutěmi. Doporučuje například omáčku na čerstvé jahody.

„Smíchejte med, skořici a máslo s čerstvě mletým pepřem, prohřejete to a hodíte do toho nakrájené čerstvé jahody, Mňam. Pepř dodá ovoci nádherný další rozměr, takovou květinovou chuť a vůni,“ doporučuje Martin Havlík.

Vliv pepře na zdraví

Základní funkce pepře – dodat jídlu chuť – je jasná. Pepř ovlivňuje činnost chuťových pohárků a produkci slin a žaludečních šťáv. To je důležité pro dobré trávení.

„Při pravidelném a samozřejmě přiměřeném užívání může pepř pozitivně ovlivnit funkce jater a srdce.“ Působí antibakteriálně a dokonce se podle Martina Havlíka udává, že umí tišit bolesti nervového původu a odbourávat tuky.

To vše prý umí pro nás dnes docela obyčejný pepř. Ať ten v pepřence v posledním nádražním bufetu, nebo ten čerstvě mletý ve značkových restauracích nebo naší kuchyni.

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio