Tajemství koření

Bobkový list alias vavřín

2. prosinec 2019
Tajemství koření
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bobkový list
0:00
/
0:00

Bobkový list má svoje místo ať už v omáčkách nebo v nakládané zelenině a mase. Možná i vám vrtá hlavou, proč se bobkový list jmenuje právě tak zvláštně. Nejprve tedy trochu jazykovědy.

Původ slova je třeba hledat ve staročeštině, kdy se bobkem označoval plod bobkového listu neboli vavřínu, jak vysvětluje Martin Havlík ze Střední hotelové školy v Plzni na Borech.  „Vavřín byl díky tvaru plodů označován jako bobek a prostým přenosem názvu plodu, který se ale v kuchyni nepoužívá, byl rázem na světě bobkový list,“ popisuje Havlík.

Co je bokový list zač? 

Bobkový list nebo také vavřín je polokeř, který roste v celém Středomoří. Může růst i u nás, ale velmi těžko přezimuje. Vzhledem ke svému původu nesnáší mrazy. Můžete si tedy bokový list pěstovat sami, na zimu je ale třeba umístit ho někam, kde nemrzne. Na jaře bobkový list krásně obrazí novými listy a můžete sklízet čerstvý bobkový list v průběhu celého roku.

Bobkový list patří do tradičních pokrmů

Nesmí chybět například při přípravě hovězího masa, svoje nenahraditelné místo má také v kvalitním masovém vývaru, do kterého patří takzvaná svatá trojice koření, neboli divoké koření. V něm je kromě bobkového listu ještě nové koření a celý pepř. Pokud připravujete zvěřinu, patří k této trojkombinaci ještě pryskyřičné koření jako třeba tymián, rozmarýn nebo saturejka.   

„Bobkový list je také součástí zažívacích likérů. Já si myslím, že ho podle vůně najdeme i v legendární karlovarské Becherovce a podobných likérech, říká Havlík.

Svoje uplatnění nalézají listy vavřínu i v kosmetice a pro vysoký obsah silic i při výrobě parfémů. Skvělé konzervační vlastnosti bobkovému listu předurčují také místo v zavařovacích sklenicích, spolu s nakládanou zeleninou, utopenci nebo masem. Bobkový list pomáhá prodloužit trvanlivost zavařenin.

Bobkový list známe jako sušený. Používá se i čerstvý? Podle Martina Havlíka ano. „Je to ale trochu jiná chuť, než na jakou jsme zvyklí u sušeného bobového listu. Pro zvýraznění chuti čerstvého listu je dobré pokrájené listy osmahnout na oleji. Pustí hořčiny, které pomáhají trávení.

Jak poznáme kvalitní sušený bobkový list?

Správně sušený list je světle zelený a pružný. Také příjemně voní, nemá na sobě zoxidované fleky a neláme se.         

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio