Tajemství vědy a techniky odhalí vědecké hrátky na plzeňském náměstí Republiky

1. září 2022 06:41, aktualizováno

Západočeská univerzita v Plzni chystá na pátek 9. září už 17. ročník přehlídky vědeckých her a pokusů. Jde o Den vědy a techniky, který se bude konat na náměstí Republiky. Tentokrát nabídne 36 zajímavých expozic.

Řadu pokusů a vědeckých her si budou moci vyzkoušet zájemci na Dni vědy a techniky v Plzni, který chystá Západočeská univerzita v Plzni. Připraveno je mnoho ohnivých pokusů a ten, kdo bude chtít, si některé z experimentů může vyzkoušet i přímo v chemických laboratořích. Kdo chce vstoupit do světa chemických reakcí, může se zaregistrovat na prohlídku v chemické laboratoři budovy Fakulty pedagogické.

Den vědy a techniky nabídne mnoho novinek

„Nově si zájemci budou moci vyzkoušet simulátor padákového kluzáku. Nasadí si brýle na virtuální realitu a zažijí let nad krajinou. Budou moci ovládat směr letu, zkusí si přistání a budou třeba reagovat i na nestandartní letové situace,“ uvedla tisková mluvčí ZČU Šárka Stará.

Připravena bude také expozice magnetické elastomery, která přiblíží měkkou robotiku. Ta se zabývá rekonstrukcí robotů z materiálů, které jsou co nejpodobnější těm živým. Chybět ale nebudou ani tradiční ukázky.

Fakulta strojní bude mít tradičně svůj technický prostor s funkčním modelem větrné elektrárny, autíčkem na vodíkový pohon a řadou dalšího. Fakulta elektrotechnická představí smart textilie hasičské technologie, které pomáhají hasičům efektivně zasahovat při požárech. Kromě technických fakult se představí také Fakulta filozofická, která na jednom ze svých stanovišť, nazvaným Živá archeologie, ukáže život našich předků.

Smyslem akce je zaujmout děti technikou a představit jim propojení teorie s praxí a hlavně to, že věda může být i zábava. Den vědy a techniky si mohou návštěvníci užít na náměstí Republiky 9. září od 9 do 18 hodin.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio