Techmania vybrala v soutěži nejlepší architektonické návrhy nových interiérů

2. duben 2012

Doslova k nepoznání se do dvou let změní plzeňská Techmania. Štědrá evropská dotace umožní v Plzni vznik jedno z nejmodernějších 3D planetárií na světě. Interaktivní muzeum vědy a techniky ale pozve veřejnost i do nových laboratoří, na nové expozice a několikanásobně zvětší výstavní plochu. Podobu budoucích interiérů ovlivní i veřejná soutěž, kterou Techmania uspořádala.

Architektonicko-výtvarná soutěž Techmanie postavila profesionály z oblasti architektu a designu před velkou výzvu, protože se museli vyrovnat jak s předem definovanou projektovou dokumentací, tak s historickým industriálním prostředím, tisící metry čtverečními, na kterých budou umístěny interaktivní expozice popularizující vědu a výzkum a samozřejmě museli respektovat i skutečnost, že Techmania je nyní nejen institucí neformálního vzdělávání, ale i populárním turistickým cílem.

Celkem se v soutěži sešlo jedenáct návrhů a odborníci nakonec udělili jen druhé místo a dvě místa třetí. Na první příčku nevystoupal nikdo.
Druhé místo, tedy nejvyšší udělené ocenění si odnesl ateliér manželů Velehradských.

 Techmania Science Center - stavba planetaria

Do moderního 3D planetária pozve plzeňské interaktivní muzeum vědy a techniky první návštěvníky už na konci příštího roku. Proměna celého areálu Techmanie skončí nejpozději v červnu 2014.

autor: lum
Spustit audio