Textař Petr Šiška

21. červenec 2022

Možná to mám shůry dáno, protože ve chvíli, kdy slyším demosnímek, už mi naskakují slova, která by se tam měla zpívat, říká Petr Šiška, autor mnoha úspěšných písňových textů. Například Ještě že tě, lásko, mám, Pokaždé, To tehdy padal déšť a další. 

Producent, textař, moderátor, muzikant – tím vším je Petr Šiška. Je autorem řady písňových textů např. pro Věru Špinarovou, Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou, Petra Koláře nebo Hanu Zagorovou, Leonu Machálkovou či Bohuše Matuše. Mnohé se staly hity, tím největším je píseň od Karla Svobody Ještě že tě, lásko, mám. Když si Karel Svoboda objednával u Petra Šišky text k této písni, řekl jasně, že ji chce věnovat své ženě Vendule a poděkovat jí za všechno, co pro něj dělá. Petr Šiška napsal slova na jeho melodii za hodinu. Karel Svoboda byl spokojen a Petr Kolář mohl píseň nazpívat.

Petr Šiška začal s psaním textů ve čtrnácti letech, aby společně se třemi akordy na kytaru zaujal holky u táboráků nebo na mejdanech. Je mužem, který stojí tak trochu v pozadí. Narodil se v roce 1965 v Třinci a od svých dvaadvaceti let se živil jako profesionální hudebník ve skupinách Petarda, Excitron a v doprovodných kapelách Věry Špinarové a Heidi Janků. Vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. Od roku 1990 byl moderátorem Nočního proudu Československého rozhlasu a jako redaktor a moderátor spolupracoval i s televizemi. Moderoval několik televizních pořadů, například drsnou soutěž Nic než pravda.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.