Těžkej Pokondr: Hej, wolá, wolá Sisa

13. prosinec 2021

Název dua Těžkej Pokondr vznikl složením prvních slabik příjmení obou bavičů Pokorný – Ondráček. Vymyslel ho Ondřej Hejma. 

Dnes nás jednou ze svých textových ptákovin pobaví kuriózní dvojice, která si říkala Těžkej pokondr. Recept je jednoduchý: vezme se úspěšný světový taneční hit a opatří se odlehčeným českým textem. Vše se pěkně zamíchá ve studiu a další úspěch je zaručen.

Duo Těžkej pokondr tvořila dvojice Miloš Pokorný a Roman Ondráček. Své první kontakty s hudbou si odbyli v 80. letech, kdy například Miloš bez vědomí rodičů navštěvoval o víkendech nepovolenou burzu s nosiči a riskoval tak kriminál. Roman zase pravidelně navštěvoval vyhlášenou diskotéku Alfa, navazoval kontakty s pražskými diskžokeji a večery trávil poslechem nevýchodního radia Luxembourg. Před zrcadlem nacvičoval taneční kreace odkoukané ze západních videoklipů, aby jimi oslňoval adolescentní návštěvnice pražských diskoték a ještě později televizní fanynky.

Autory většiny jejich textů jsou Lou fanánek Hagen, Ondřej Hejma, Roman Ondráček, Xindl X a Vít Rotter. Duo Těžkej pokondr kdysi vyslalo svým posluchačům tento vzkaz: Nebojte se, naši kolegové z branže mají tradičně na svých albech jeden, maximálně dva hity, zbytek samou vatu. My rozdělujeme naší tvorbu na dvě kategorie: hity a megahity – tolik duo Těžkej pokondr, které se v roce 2019 definitivně rozešlo.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.