Tichá noc se hraje a zpívá už 205 let

24. prosinec 2023

Jsou tu Vánoce. A k nim neodmyslitelně patří i světoznámá vánoční píseň Tichá noc, svatá noc, která je tu s námi už neuvěřitelných 205 let. Je zapsaná na seznam nehmotného dědictví UNESCO a dnes ji zpívají přes dvě miliardy lidí po celém světě ve 300 jazycích a dialektech.

Ta píseň zazněla poprvé na Štědrý den roku 1818 v Oberndorfu u Salcburku. Od té doby představuje poselství plné naděje. Stala se světovou písní míru a v roce 2011 se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO. Její text napsal v roce 1816 salcburský duchovní Joseph Mohr. O dva roky později ji poskytl svému příteli, učiteli a skladateli Franzi Xaverovi Gruberovi z Horního Rakouska. Požádal ho o zhudebnění svého textu a tak píseň "Tichá noc, svatá noc" mohla být poprvé představena na Štědrý den 1818 v Oberndorfu u Salcburku. Od té doby má za sebou více než dvousetletou cestu po celé zeměkouli.

Na své album Vánoce ve Zlaté Praze ji v roce 1969 zařadil i český zpěvák Karel Gott. Nahrávání této desky se uskutečnilo v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí v Praze za doprovodu Komorního orchestru a Pražských madrigalistů. Toto dnes již legendární a vůbec nejúspěšnější domácí album všech dob obsahuje klasické vánoční písně a árie. Alba se prodalo jenom v Československu přes 700 000 kusů, což z něj dělá nejprodávanější album Karla Gotta a Supraphonu v Československu či Česku, oceněné v roce 2004 multiplatinovou deskou. Celkově i v zahraničí se tohoto alba prodalo přes 1 500 000 kusů a tato nahrávka patří k těm legendárním.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio