Tipy na víkend v Plzeňském kraji: 80. výročí sestřelení amerického bombardéru, maškarní karneval, výstava jezevčíků

Tento víkend můžete vyrazit s dětmi na velký maškarní karneval do Krašovská Aktivity centra. Milovníci jezevčíků si nenechají ujít výstavu v Holýšově, zajímavý bude i cestopisný večer, který vás zavede do Nepálu a Indie. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Šumavská legenda – Emil Kintzl

Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory Vás zve na vzpomínkový pořad a křest nové knihy Jana Fischera k nedožitému 90. výročí narození Emila Kintzla. Přijďte do Horského klubu v pátek 23. února v 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

Péče o sad v zimě

Zajímá vás, jak odborně ostříhat jabloň či hrušeň? Potom přijďte v sobotu 24. února v 9:30 na odborný seminář do Selského dvora U Matoušů v Plzni - Bolevci. Zváni jste na první ze série odborných setkání z cyklu Zahradníkův rok, tentokrát s tématem Péče o sad v zimě.

80. výročí sestřelení amerického bombardéru

Čtěte také

Letos si připomínáme 80. výroční od sestřelení amerického bombardéru Liberator na Dubči u Nepomuka. V sobotu 24. února se uskuteční výroční vzpomínka na náměstí A. Němejce v Nepomuku spolu s uctěním památky na místě dopadu sestřeleného letadla na Dubči. 

Program:

  • 9:45 příjezd vojenských historických vozidel na náměstí A. Němejce
  • 10:00 pietní akt, přejezd na místo dopadu sestřeleného bombardéru na Dubči, uctění památky padlých u památníku Nakloněný obelisk, položení květin u památníku bratří Šloufů ve Dvorci
  • 13:00 přednáška plk. v.v. Michala Dlouhého O četnících a Četnických humoreskách s autogramiádou knih, sál Městského muzea a galerie Nepomuk, vstupné dobrovolné
  • 9:00 – 15:00 – možnost návštěvy muzejní expozice B-24 Liberator zdarma

Hlavní pietní akt se uskuteční 4. května v rámci oslav osvobození Československa.

Nepálem a Indií na motorkách

Nepálem a Indií na motorkách

Přijměte pozvání také na cestopisné promítání v Kašperských Horách. Dobrodružná výprava do Himalájí i k břehům řeky Gangy začíná v sobotu 24. února v 18 hodin v Horském klubu. Vyprávět bude kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Modlitba za Ukrajinu v katedrále

V den 2. výročí ruské invaze na Ukrajinu v sobotu 24. února 2024 proběhne v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje od 18 hodin Modlitba za Ukrajinu. Zazní modlitby v češtině a ukrajinštině, čtení z Bible, varhanní hudba i ukrajinské písně. Modlitbu povede generální vikář plzeňské diecéze Petr Hruška.

Klubová výstava jezevčíků

Klub chovatelů jezevčíků České republiky pořádá výstavu oblíbeného psího plemene. Koná se v neděli 25. února od 9 hodin ve velkém sále Kulturního domu Holýšov. Na výstavě by se mělo prezentovat na 270 psů.

Dětský karneval

Dětský karneval z pohádky do pohádky

Taneční škola Dance Nation a Krašovská Aktivity centrum Plzeň pořádají v neděli 25. února maškarní karneval. Připravena je diskotéka, soutěže a hry, taneční vystoupení od Dance Nation, pohádkový taneční workshop s choreografkou a další zábava. Celý areál Krašovské bude pohádkově vyzdoben. Zváni jste mezi 15. a 19. hodinou.

Koule

Koule

Kino SLAVIA Stříbro uvádí v neděli 25. února záznam divadelního představení Koule. Jedná se o inscenaci Klicperova divadla Hradec Králové, která měla premiéru v roce 2012. Uvidíte gejzír nápadů, gagů, drsných i dojemných situací. V hlavní roli exceluje Pavla Tomicová jako atletická královna ve vrhu koulí. Začátek projekce je v 19 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio