Tipy na víkend v Plzeňském kraji

1. říjen 2020

Výstava hub, nový cirkus, koncert vážné hudby. Nejen to nabízí nadcházející víkend. Na všech akcích důsledně dodržujte epidemiologická opatření a dbejte pokynů organizátorů a pořadatelů. Pokud nejste zdraví, zůstaňte doma.

Žonglobalizace

Festival Žonglobalizace běží v Plzni od 29. září a kvůli epidemiologickým opatřením musel výrazně omezit program. V sobotu 3. října můžete například vidět od 19 hodin Žonglobalizační galashow v Moving station.

Výstava hub 2020 Klatovy

Výstava hub

Kulturní dům Klatovy zve v pátek a v sobotu 2. a 3. října na 9. ročník výstav hub, kterou pořádá Mykologický klub Klatovy ve spolupráci s MKS Klatovy. Součástí výstavy je tak poradna mykologa Svatopluka Jána. Po oba dva dny je otevřeno od 9 do 17 hodin.

Den architektury v Plzni

Od pátku do neděle se koná Den architektury. Součástí programu jsou komentované procházky a prohlídky vedené architekty, přírodovědci a dalšími odborníky. Chybět nebude ani filmová projekce nebo přednáška. Během festivalu si můžete prohlédnout hydroelektrárnu Plzeňských městských dopravních podniků, Korandův sbor, Bolevecký rybník a výukovou vodní zahradu a další. Podrobnosti najdete zde.

Špičková lukostřelba

Mistrovství ČR v terénní lukostřelbě se koná od 2. do 4. října v zámeckém parku na Kozlu. V pátek je na programu neoficiální trénink, v sobotu se střílí od 9 hodin, v neděli od 8:30.

Jablka na Krasíkově

V sobotu 3. října začíná v 10 hodin Jablečný jarmark na Krasíkově. Uvidíte řemeslné a rukodělné výrobky, ale i různé jablečné dobroty a speciality. Jednotlivé stánky budou rozmístěny na úpatí a podél přístupové cesty až na samotný vrch Krasíkov. Zde si budete moci prohlédnout nově opravený interiér kaple Máří Magdalény nebo navštívit vyhlídku ze zříceniny hradu Švamberka. Štrůdly a jiné svačinky doporučujeme tentokrát přinést vlastní, na akci nebudou stánky s občerstvením k přímé konzumaci. V případě hezkého počasí nezapomeňte přibalit piknikovou deku.

Do zoo s plyšovým zvířátkem

Každoročně si svět 4. října připomíná Mezinárodní den ochrany zvířat. V Zoologické a botanické zahradě města Plzně je již tradičně spjat se Zvířecí sobotou s velkým srazem plyšových zvířátek. Letos se Zvířecí sobota uskuteční v sobotu 3. října. Začíná ve 13 hodin. Program před Tropickým pavilonem vyplní soutěže pro děti. Od hlavní pokladny v ul. Pod Vinicemi dovede k místu konání akce návštěvníky soutěžní naučná stezka. Tradiční sraz plyšových zvířátek se uskuteční ve 14:30 před Tropickým pavilonem.

Koncert na zámku

Koncert smyčcového kvarteta Variace můžete vyslechnout v neděli 4. října od 18 hodin na zámku Manětín. V roce 1997 houslisté Jan Jouza, Vojtěch Jouza, Vlasta Beranová a violoncellista Josef Dvořák založili Komorní soubor Variace s cílem interpretovat na koncertech nejen známé skladby, ale i méně hraná díla autorů 19. a 20. století ve variabilním instrumentálním obsazení. Kromě řady vystoupení v České republice se soubor prezentoval na koncertech ve Švýcarsku, v Polsku a v Německu. Spolupracoval s Českým rozhlasem a s Českou televizí.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.