Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Adventní trhy, Krampuslauf, výlov Drahotína

Tento víkend můžete zajít na tradiční adventní trh na náměstí Republiky v Plzni. Zváni jste také na Nepomucké Vánoce nebo Slavnosti slunovratu v klášteře Chotěšov. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Adventní trhy v Plzni

Adventní trhy

Na náměstí Republiky v Plzni začaly adventní trhy, potrvají do 23. prosince. Najdete zde opět betlém s dřevěnými sochami v životní velikosti, živá zvířata v chlívku, historický kolotoč, osvícené vyhlídkové kolo, bohaté občerstvení a ukázky z lidových tradic a řemesel se zaměřením na Vánoce. Po dobu adventních trhů bude také probíhat doprovodný kulturní program.

Nepomucké Vánoce

V Městském muzeu a galerii Nepomuk začala výstava vánočních stromků. Výstavu doplňuje kolekce skleněných vánočních ozdob Koulier. Islandská kolekce je autorským dílem Dominiky Moldaschlové, která s Koulierem vytvořila v jednotlivých ozdobách odrazy míst, které sama s manželem navštívila. Uvidíte ledové kry, ledovcové řeky, tradiční islandské domy nebo motivy vlněných svetrů či překrásnou polární záři.

Výstava modelové železnice

Plzeňští modeláři zvou návštěvníky na výstavu železničních modelů, modelového kolejiště, na kterém pracují již 35 let. Zhruba 600 metrů kolejí vedoucích krajinou, a to i ve skrytých úsecích, téměř 50 unikátních vlakových souprav, tři velká a tři menší nádraží, tunely, lávky, do detailu propracovaný skalnatý i rovinatý terén, modely domů, stromů, keřů a celková plocha 140 metrů čtverečních.

Čtěte také

Výstava je otevřena vždy ve čtvrtek a v pátek od 15 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 9 do 18 hodin. O sobotách a nedělích jsou připraveny doprovodné akce, mj. prodej modelů a příslušenství, výměnná setkání, prezentace modelů firem a další. Školky i jiné větší skupiny se mohou objednávat na prohlídku i mimo otevírací dobu pro veřejnost, a to na telefonu 739 45 45 45. Modelové kolejiště bude přístupné do 17. prosince.

Výlov Drahotínského rybníka

Výlov Drahotína

Správa veřejného statku města Plzně zve na tradiční výlov městského Drahotínského rybníka, který je spojen s prodejem ryb. Výlov začne v ranních hodinách v sobotu 25. listopadu, prodej ryb bude na hrázi rybníka zahájen okolo 9. hodiny. V nabídce bude především kapr, kilogram za 120 korun včetně DPH, za stejnou cenu bude v prodeji také amur. Rybník se nachází u obce Zruč.

Slavnosti slunovratu v klášteře Chotěšov

Přijďte v sobotu 25. listopadu od 11 hodin přivítat zimní slunovrat v Klášteře Chotěšov. Co vás čeká? Ukázky zpracování masa v rámci zabijačkových hodů, řemeslný jarmark – keramika, svíčky, medovina a další, soutěžní výstava betlémů žáků MŠ a ZŠ z Nýřanska a Stodska. A pozor, po 100 letech se navrátí klášterní betlém. Dále je připravena výtvarná díla pro děti a ohnivá show skupiny Hellfire.

Adventní věnčení

Přijďte si v sobotu 25. listopadu vyrobit adventní věnec do Centra služeb pro turisty pod Radyní a naladit se tak na vánoční čas. Materiál bude na místě k dispozici. Začíná se ve 12 hodin.

Mušketýři v Plzni

Generál protestantských vojsk hrabě Petr Ernst von Mansfeld bude opět dobývat město Plzeň stejně, jako v roce 1618. V sobotu 25. listopadu ve 14 a 17 hodin v Proluce v Křižíkových sadech uvidíte volnou rekonstrukci dobytí Plzně stavovskými vojsky. K dobytí došlo po dlouhém obléhání v roce 1618.

Program:
13:30- Althea – barokní tance
14:00- rekonstrukce dobytí města v Křižíkových sadech
14:30- Kejklíř Jéňa
15:00- minnesänger Petr z Wolfenberka – hudba
16:30- výcvik vojska
16:45- Althea – barokní tance
17:00- rekonstrukce dobytí města v Křižíkových sadech

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio