Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Chodské slavnosti, Chodrockfest, Sportmanie

Tento víkend jste zváni do Domažlic na Chodské slavnosti. V Plzni začíná oblíbená Sportmanie a opět se předvedou autoveteráni. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť

Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu se koná od 11 do 13. srpna. Na pódiích u brány a v zahradě Chodského hradu vystoupí Chodský soubor Mrákov, Národopisný soubor Postřekov, Konrádyho dudácká muzika, Domažlická dudácká muzika, rodina sester Kuželkových z Klenčí, dětské soubory z Chodska, pěvecké sbory Canzonetta a Haltravan. Návštěvníci se mohou těšit i na Orchestr lidových nástrojů Plzeňského kraje, dechové kapely, Pošumavskou dudáckou muziku ze Strakonic, Patrolu Šlapeto a mnohé další. Přichystán je další ročník Národní přehlídky dudáků. V rámci pravidelného pořadu Ozvěny folkloru se představí muzikanti, jejichž tvorba vychází z folkloru a lidové písně: BraAgas, Tomáš Kočko & Orchestr a Circus Brothers.

Mše svaté na Vavřinečku budou v sobotu a v neděli od 10 hodin celebrovat plzeňský biskup Tomáš Holub a pražský kněz Radek Tichý.

Český rozhlas Plzeň bude z Chodských slavnostní živě vysílat. Tentokrát to bude v sobotu 12. srpna od 17 hodin. Účinkují chodské dudácké muziky, národopisné soubory a další hosté. Moderuje Michaela Vondráčková.

Chodrockfest

Domažlice žijí v pátek a v sobotu 11. a 12. srpna také rockovou muzikou. Festival se koná v jezdeckém areálu TJ START pod Vavřincem vzdáleném necelých 10 minut z centra Domažlic. Během dvou dnů vystoupí Pokáč, Odyssea, Horkýže Slíže, Harlej a další.

Sportmanie Plzeň

Sportmanie startuje v sobotu 12. srpna. Připraveny jsou desítky sportovních stanovišť a bohatý doprovodný program - soutěže o ceny, exhibice, autogramiády, besedy, představení sportovních klubů a podobně. Ve všední dny je areál přístupný od 14 do 20 hodin, o víkendech od 10 do 20 hodin.

RETROJÍZDA aneb V čem jsme jezdili za socialismu

Přijďte na veteránský sraz socialistických auto a motorek spojený s cca 100 km dlouhou trasou nádhernou krajinou severního Plzeňska. Sraz je určený pro zachovalé či renovované automobily a motocykly prodávané v ČSSR v Mototechnách v období 1948-1989. Start je na nádvoří pivovaru v sobotu 12. srpna v 10 hodin, od 9 hodin budou auta vystavena. Trasa jízdy: Radčice-Malesice-Chotíkov-Příšov-Ledce-Žilov-Stýskaly-Kokořov-Všeruby-Kunějovice-Lhotka-Horní Bělá-Loza-Lomnička-Plasy-Horní Hradiště-Trojany-Mariánský Týnec-Kralovice-Výrov-Kopidlo-Kočín-Dolní Hradiště-Koryta-Dobříč-Jarov-Chotiná-Žichlice-Hromnice-Česká Bříza-Zruč-Senec. Cíl je v DEPO2015 v 16 hodin.

Napoleonské slavnosti Křimice

V sobotu 12. srpna se v Křimicích sejdou různé historické kluby z celé republiky, aby si připomněly pobyt napoleonských vojáků v Plzeňském kraji v letech 1800 a 1830. Můžete se těšit na dobový tábor, ukázky jezdeckých dovedností, bitvu, hry pro děti a mnoho dalšího. Program potrvá od 10 do 17 hodin.

Z natáčení Policie Modrava

V sobotu 12. srpna se od 18 hodin v hartmanické synagoze uskuteční beseda o natáčení TV seriálu Policie Modrava. Pozvání přijali režisér seriálu Jaroslav Soukup a herečka Petra Martincová. Dozvíte se, jak probíhalo natáčení a jak se vybíraly různé lokality, které jste v seriálu viděli a podobně.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související