Lidová architektura v Mítově vás okouzlí

4. srpen 2023

Mítov je částí obce Nové Mitrovice na jižním Plzeňsku. Kdo tudy někdy projížděl nebo procházel, všiml si jistě krásné původní, takzvané lidové architektury.

Na dohled od obce se tyčí vrch Kokšín: „Mítov je na rozhraní Podbrdska a samotných Brd. Najdeme tady řadu původních roubených domů. Některé z nich jsou omítnuté, ale některé jsou k vidění ještě ve své původní architektonické podobě,“ sdělil v úvodu kurátor Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Michal Červenka.

Roubenka v kožichu

Roubenka v kožichu

V Mítově se nachází třeba i krásný roubený patrový mlýn, kterému se říkalo Dolejší: „Mlýn pochází z konce 18. století a má obnovené vodní kolo a náhon. Od roku 1958 je památkově chráněn. Areál mlýna zahrnuje také hospodářské objekty a hned za mlýnem protéká potok, který se jmenuje Mítovský,“ řekl kurátor, který dále pokračoval: „Například nedaleká roubenka s číslem popisným 23 je také památkově chráněná. Je omítnutá, takže přímo nevidíme samotné dřevo. Jde o tzv. roubení v kožichu.“

„Mítov se v pramenech poprvé objevuje v roce 1349 a patřil do majetku Arcibiskupství pražského. V této lokalitě bylo později vytvořeno spálenopoříčské panství, k němuž byl Mítov roku 1616 připojen. Obec se stala centrem hutnické produkce, kdy se v okolí těžila železná i stříbrná ruda, a to až do roku 1757, kdy zde zůstaly pouze 2 hamry,“ uvedl Červenka.

S čím můžete návštěvu Mítova spojit? To se dozvíte během poslechu přiložené reportáže.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio