Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Finále, ITEP, Rally Pačejov, festivaly vína, Škoda FIT půlmaraton

Tento víkend vás zveme na festival Finále nebo na festivaly vína. Pro milovníky motosportu je jistě důležitá Rally Pačejov. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Slavnost zvonů v Šitboři

Slavnost zvonů v Šitboři

Spolek Mikuláš, Centrum Bavaria Bohemia Schönsee a MKIS Poběžovice zvou na Slavnost zvonů. Koná se na podporu záchrany kostela sv. Mikuláše v sobotu 21. září od 14 hodin v parku v Šitboři. Těšit se můžete na představení zvonů Mikuláš a Augustin i hudební vystoupení. Zvony požehná plzeňský biskup Tomáš Holub, následně se poprvé rozezní. Návštěvníky čeká vystoupení Dětského sboru Duha Domažlice a skupiny Anonym country.

Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP

Čtěte také

ITEP 2024 začal 19. září a potrvá do soboty 21. září. Originální expozice z různých regionů nabízejí všem bohatou škálu tipů na jedinečné výlety určené nejen pro sportovní nadšence, ale také pro pohodové výletníky. Čeká vás poutavé vyprávění cestovatelů, pro školáky i studenty je připraven edukativní program s tématikou období Karla IV. Každý návštěvník si pak může vyzkoušet netradiční Itepáckou „cyklo“ stezku a soutěžit o lákavé ceny. Nebude chybět ani dětská zóna.

Finále Plzeň

V pátek začíná filmový festival Finále Plzeň 2024. Nabídne to nejlepší z české filmové, dokumentární, televizní, internetové a studentské tvorby. Festival potrvá do středy 25. září. Odehrává se v Měšťanské besedě a také v Domě hudby.

Zažít Tylák jinak

Koncerty, cvičení, ohnivá show, autorské čtení, soutěž o nejchutnější bábovku nebo maňáskové divadlo. To vše můžete v sobotu 21. září zažít v Klatovech na Tylově nábřeží. Koná se tam akce Zažít Tylák jinak.

Doubravecké slavnosti vína

Tradiční dvoudenní Doubravecké slavnosti vína se uskuteční v Habrmannově parku 20. a 21. září. Nabídnou degustaci vín několika malých i větších vinařů převážně z Moravy. Chybět nebude ani burčák. Připraven je také doprovodný program, hrát bude cimbálová muzika, chystají se kreativní dílny pro děti. 20. září budou Doubravecké slavnosti vína probíhat od 16 do 21 hodin, 21. září pak od 11 do 21 hodin. Vstup je zdarma.

Setkání pod rokycanskou věží

Setkání pod rokycanskou věží

Město Rokycany připravilo na pátek 20. a sobotu 21. září městské slavnosti Setkání pod rokycanskou věží. Program je připraven na čtyřech scénách a nabídne koncerty, předání městského ocenění i akce pro děti. Páteční podvečer bude patřit vystoupení Davida Kollera, skupiny Walda Gang a ohňostroji, oslavy vyvrcholí vystoupením No Name v sobotu večer. Zájemci se mohou podívat na Rokycany z druhé nejvyšší kostelní věže v Plzeňském kraji. Novinkou je zahájení oslav průvodem dětí z mateřských a základních škol.

Plzeňský festival vína

Smetanovy sady ožijí vínem 20. a 21. září. Návštěvníky čeká rozmanitá nabídka vín, food zóna, vystoupí Cimbálová muzika Kaňúr, Pavel Callta nebo The Shifters. Vstup je zdarma, otevřeno je po oba dva dny od 13 do 22 hodin.

45. Invent Rally Pačejov

Ve dnech 20. - 22. září 2024 se uskuteční 45. ročník INVELT RALLY PAČEJOV. Tento ročník bude již pátým v rámci mistrovství ČR v rally. Závod se koná v krásném prostředí Horažďovicka a přiláká nejlepší jezdce a týmy z celé republiky. Přesný program, včetně diváckých míst najdete zde.

21. Hornobřízské vinobraní

Hornobřízské vinobraní

Vinaři Plzeňska za podpory města Horní Bříza zvou na 21. Hornobřízské vinobraní, které se koná v sobotu 21. září od 13 hodin na hřišti u sokolovny v Horní Bříze. Přijďte na ochutnávku vín z hornobřízské vinotéky v Malém sklípku a burčáku z moravské oblasti. Chybět nebude občerstvení. Od 14 do 18 hodin bude hrát DUO Václav Žákovec a Anička Volínová, od 19 do 23 hodin Cimbálová muzika LUSK.

Muzeum loutek slaví 15. narozeniny

Trojboj

Muzeum loutek v Plzni, pobočka Západočeského muzea v Plzni, slaví 15 let od otevření. Přijďte to oslavit na nám. Republiky 23 v sobotu 21. září v čase od 10 – 18 hodin. V rámci akce nazvané Trojboj si můžete vytvořit v muzejní dílně loutky draka, vydat se na expedici do dračího hnízda za dračicí Agátou nebo se můžete stát hruškodrakem.

Bezvěrovský medový jarmark

Nenechte si ujít v sobotu 21. září od 10 hodin již druhý Bezvěrovský medový jarmark. Koná se v obci Bezvěrov u zastávky. Čeká vás bohatá nabídka medu, moštu, chleba, bylin, umělecké a řemeslné tvorby, dílen, dobrého jídla i zábavy. Jarmark bude otevřen od 10 do 16 hodin. Své produkty a výrobky vám představí převážně lokální zahrádkáři, bylinkáři, pěstitelé, chovatelé, řemeslníci, amatérští i profesionální tvůrci a umělci.

Škoda Fit půlmaraton Plzeň

Čtěte také

V neděli 22. září se koná závod v běhu na 21,097 km se startem a cílem v centru Plzně na náměstí Republiky. Jedná se o jednu z nejkrásnějších tratí v ČR, která vede centrem města a okolí v jednom okruhu. Připraveny jsou i vložené dětské závody, rodinný běh a firemní štafety. Začátek je v 11 hodin. Od rána se závodí v dětských kategoriích dělených podle věku, před polednem startují společně běžci klasického půlmaratonu, první ze štafet na 4x5 km a první ze štafet na 2x10 km. Poslední startuje nesoutěžní rodinný běh na 2,5 km centrem města a Štruncovými sady.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.