Tipy na víkend v Plzeňském kraji: ITEP, Finále, Svět knihy, Festival vína, Slavnosti jablek

Tento víkend je opravdu nabitý zajímavými akcemi. Filmový festival Finále, knižní a literární veletrh Svět knihy, Plzeňský festival vína nebo Slavnosti jablek v Nebílovech. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Veletrh ITEP

Plzeňský kraj ve své rozsáhlé expozici mimo jiné prezentuje funkční seismickou stanici

Hlavním motivem letošního veletrhu ITEP, který běží v Plzni v hale Lokomotivy do soboty 23. září je industriální turismus. Soutěžní stezka o lákavé ceny zavede návštěvníky za industriálními cíli a památkami po celém Česku. Poutavou expozici nabídne Moravskoslezský kraj, hlavní partner veletrhu, odkazující na ojedinělou technickou a řemeslnou vyspělost minulosti i současnosti regionu. Připraven je edukativní program pro školy i řada cestovatelských a tematických přednášek. Chybět nebudou nové turistické materiály pro zajímavé výlety, setkání se známými osobnostmi, regionální produkty a desítky tuzemských a zahraničních vystavovatelů.

Finále Plzeň

Filmy, seriály, produkce z internetu, kina i televize – to je festival Finále Plzeň, který se koná od pátku 22. do středy 27. září. K vidění budou i dokumenty, krátká díla studentů filmových škol, zahraniční filmy se stopou českých tvůrců, archivní snímky a výběr z německé a ukrajinské kinematografie. Proběhne více než sto projekcí toho nejzajímavějšího, co (nejen) česká audiovizuální tvorba za uplynulý rok přinesla. Do Plzně i letos zamíří řada hvězdných hostů, kteří uvedou svá díla a diváci se s nimi budou moci osobně setkat. Připraveny jsou i filmy a dílničky pro nejmenší nebo kino pro neslyšící.

Svět knihy Plzeň

4. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň se otevírá v pátek a v sobotu 22. a 23. září v DEPO2015. Zhruba šest desítek vystavujících nakladatelství představí svou publikační činnost za první pololetí roku i aktuálně vydané tituly. V programu se objeví jak renomovaní, tak i mladí a začínající domácí autoři. Letošní dramaturgie se zaměří na téma „Autoři bez hranic”. Návštěvníky čekají autorská čtení, besedy, přednášky, workshopy, divadelní představení a soutěže. Otevřeno je po oba dva dny od 9 do 19 hodin.

Plzeňský festival vína

V Plzni U Branky se v pátek a v sobotu 22. a 23. září sejdou přední vinaři z Čech i Moravy. Nabídka vína bude velice pestrá, stejně tak jako doprovodný program. V něm vystoupí skupina Nebe, plzeňská kapela The Shifters, Cimbálová muzika Alexandra Vrábela, Cimbálová muzika Vincúch. Chybět nebude ani food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů. Vstup na akci je zdarma, akce se koná od 13 do 22 hodin po oba dny.

Víkend otevřených ateliérů

V sobotu a v neděli 23. a 24. září se opět otevírají ateliéry umělců, malířů a sochařů v Plzni a okolí. Je to jedinečná šance osobně poznat výtvarníky, nahlédnout do zákulisí jejich tvorby, ale také zdarma zhlédnout galerijní sbírky. Návštěvníci si můžou sami vyzkoušet sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky. V Papírně budou připraveny výtvarné aktivity pro děti i dospělé a také výstava výtvarných děl. Celkem se na návštěvníky těší přes 100 výtvarníků na cca 50 místech v Plzni, Klatovech, Horní Bříze, na Státním hradě Švihov a dalších místech Plzeňského kraje. Mapu a program najdete na www.otevreneATELIERY.cz. Vstup je zdarma.

Bezvěrovský medový jarmark

Medový bezvěrovský jarmark

V sobotu 23. září 2023 se od 10 hodin koná první medový jarmark v Bezvěrově. Můžete ochutnat sladký med regionálních včelařů, čerstvý Stvolenský mošť nebo místní speciality. Celý den vás bude provázet živá hudba a své výrobky a produkty vám nabídnou především lokální řemeslníci, amatérští i profesionální tvůrci a umělci, zahrádkáři, bylinkáři, pěstitelé či chovatelé.

Ze sousedních farem budou k prodeji mléčné kozí i kravské produkty a předvedeme vám, jak se peče pravý domácí kváskový chléb. Chystá se i lukostřelba, žonglérská, korálková a linorytová dílna, zdobení perníčků a další. V průběhu dne hrají Guilt Trip, flašinetářka a harmonikář.

Slavnosti jablek

Sady v Nebílovech zvou v neděli 24. září na oslavu své úrody. Připravena je nabídka všeho dobrého ze sadů, soutěž o nejlepší jablečný moučník, výstava staré i nové zemědělské techniky, živá zvířata, řemeslné trhy, kterých se pravidelně účastní truhláři a kováři ze Střední školy Oselce, soutěže a naučná stezka pro děti, na níž děti poznávají tradiční zemědělství, rostlinnou i živočišnou výrobu a včelařství. V doprovodném programu vystoupí dětský sbor Lukaváček, Pěvecký sbor Andílci, pop-rocková kapela The Apples a skupina KAMELOT. Vstupné je 100 Kč, děti zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související