Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Klatovská pouť, Pekelný ostrov Holýšov nebo Hudba pod hradem v Domažlicích

Tento víkend žijí Klatovy tradiční poutí, za rockovou muzikou můžete vyrazit do Holýšova a Domažlice zvou na Hudbu pod hradem. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Klatovská pouť

Město Klatovy pořádá tradiční pouť, v níž kromě pouťových atrakcí nebude chybět ani staročeský jarmark a průvod s obrazem Panny Marie Klatovské. Těšit se můžete na výstavu kaktusů nebo karafiátů, jejichž specifická odrůda se pěstuje v Klatovech již přes 200 let, řemeslný jarmark, pouťové atrakce, výstavu zvířátek. Návštěvníky potěší i volně přístupné památky města: své brány otevřou Černá věž, katakomby, barokní lékárna u Bílého jednorožce, muzeum, Pavilon skla a další. Během pouti vystoupí mimo jiné Xindl X, zahraje na náměstí Míru v neděli v 16 hodin.

Hudba pod hradem

7. a 8. července se koná další ročník multižánrového festivalu v zahradě pod Chodským hradem v Domažlicích. V pátek zahraje od 18 hodin česká kapela EPYDEMYE. Původně mainstreamová folková skupina začala do své muziky přibírat popové i rockové vlivy a její energická vystoupení si získávají čím dál více posluchačů. Od 20 hodin vystoupí domácí kapela VLTAVA. V sobotu se od 18 hodin můžete těšit na plzeňskou country-rockovou kapelu 1/2REBEL a od 20 hodin na reggae skupinu ŠVIHADLO, která letos slaví 40 let od svého vzniku.

Pekelný ostrov Holýšov

Ve čtvrtek 6. července návštěvníky festivalu Pekelný ostrov rozehřejí kapely DOA ROCK, Revival Olympic Domažlice a Kabát revival WEST. Ostatní dny se na pódiích Pekelného ostrova Holýšov opět sejde špička české rockové scény. Páteční den bude patřit kapelám jako Panoptiko, Tři sestry, Totální nasazení, Alkehol, Krucipüsk, Walda Gang, Dymytry, Traktor, Doga a De Bill Heads. Sobota se pak rozjede s kapelami jako Interloud, Debustrol, Tlustá Berta, Banjo Band Ivana Mládka, MASH rock, Trautenberk, Arakain a Lucie Bílá, Chinaski, Rybičky 48, Harlej a v neposlední řadě Komunál. Letošním zahraničním hostem bude německá heavymetalová skupina Kissin´ Dynamite.

Noční prohlídky zámku Chudenice

Noční oživené prohlídky Starého czernínského zámku v Chudenicích proběhnou 7. a 8. července od 18 do 22 hodin. Prohlídky startují každých 30 minut.

Zámecké nádvoří Starého zámku Chudenice

Mladý Humprecht Jan Černín přijíždí na chudenické panství, aby se ujal svých zděděných povinností. Hned po příjezdu však zjišťuje, že zámek není opuštěný tak, jak se domníval, ale že se zde usadil tajemný hrabě se svými služebníky. V městečku se navíc dozvěděl o ztrátě mladých dívek, jejichž poslední kroky vedly právě k zámku. Přijde Humprecht celé záhadě na kloub? Těšte se na příběh plný tajemných bytostí, šermu, tance i vtipu pro děti i dospělé.

Biková škola na Špičáku

V sobotu 8. července budou lektoři bikové školy na Špičáku dávat trenérské lekce jízdy na sjezdových kolech zdarma. Jízdu v terénu na speciálu pro downhill si mohou zkusit nejen děti od 8 let, ale i všichni dospělí včetně úplných začátečníků. Od 9 do 17 hodin si kdokoli může trénovat jízdu na speciálním kole pro downhill za asistence zdejších lektorů. Vyzkoušet si můžete třeba i jízdu přes cvičné překážky. Hlavní centrum akce bude u cvičného hřiště bikové školy, což je zhruba 200 metrů od hlavního parkoviště.

Bílá paní na vdávání na Švihově

V sobotu 8. července se na nádvoří hradu Švihov odehraje divadelní inscenace Bílá paní na vdávání. Kdo z nás někdy nepomyslel na to, jaké by to asi bylo bydlet na zámku? Ale co když by v něm strašilo? Pokud by tím strašidlem byla bílá paní Eliška, rozhodně byste se nebáli. Tahle nešťastně zakletá mladá dáma je hodným duchem, který je nerozlučně spjat se sídlem vévody Filipa. Ten právě oslavil narozeniny a nic mu nebrání převzít panství po zesnulých rodičích, i když… Jeden háček to přeci jen má. Podmínkou závěti je totiž sňatek a jedinou vévodovou nápadnicí je postarší baronka Kunhuta. Komediální příběh začíná ve 20:30. V hlavních rolích uvidíte Filipa Blažka, Martina Zounara, Danielu Šinkorovou a další.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.