Klostermann, armáda i les. Rozhledna na Poledníku nabízí nové expozice

3. červenec 2023 17:25, aktualizováno

Na vyhlídku věže na Poledníku vede cesta od Karla Klostermanna přes vojenskou historii areálu až po informace o vývoji lesa v oblasti. To jsou tematické expozice, které si nově mohou návštěvníci prohlédnout v každém ze tří ochozů věže.

V každém ochozu je nainstalováno několik panelů, které se vždy věnují jednomu tématu. V nejspodnější části je dočasná výstava o spisovateli Karlu Klostermannovi, která připomíná 100. výročí jeho úmrtí. V dalších dvou ochozech jsou pak stálé expozice o vývoji lesa na Poledníku a také o jeho vojenské historii a zabezpečení železné opony.

„Původně byl Poledník dřevěnou konstrukcí opláštěnou sklolaminátem. Nesměl tam být jediný kovový spoj, takže se nahrazovalo plastem nebo dřevem,“ vzpomíná tehdejší mistr stavby Václav Hrabý. Anténní prostor byl natočený do zájmového prostoru na německou stranu a v tomto směru nesměly být žádné kovové prostředky kvůli radiovému signálu.

V roce 1968 se jednalo o nejmodernější pracoviště svého druhu na západní hranici a původně místo sloužilo jako kompletní zázemí vojáků. To se změnilo po roce 1981, kdy několik z nich dezertovalo na druhou stranu hranice a kolem Poledníku se následkem toho objevila signální stěna.

„Vojáci zde zažili kruté zimy konce 60. let. Někdy dokonce museli vyskakovat ven z vyššího patra, protože se v zimním období nedaly otevřít dveře. Služba byla krutá obzvlášť pro lidi na hlásce, to kvůli silnému větru. Ale jinak byl Poledník stanovištěm, na které vojáci vzpomínají celkem rádi, protože od samého začátku, tj. od podzimu roku 1968, to bylo místo určené výhradně pro dobrovolníky,“ vypráví bývalý technik Václav Ilčík. To vše a mnoho dalších zajímavostí se dozvíte právě teď přímo na místě.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio