ŘSD zahájilo opravu tunelu Valík a úseku dálnice D5, řidiči musí počítat s omezením

22. květen 2024 14:40

Od roku 2006 slouží řidičům dálniční tunel Valík u Plzně. Po osmnácti letech se Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo, že už tunel potřebuje nový povrch. Jeho oprava je součástí rekonstrukce přibližně desetikilometrového úseku dálničního obchvatu Plzně.

Omezení na dálničním obchvatu Plzně čeká v následujících měsících všechny řidiče, kteří se tudy vydají. Ředitelství silnic a dálnic totiž začalo s opravou přibližně deseti kilometrů dálnice D5. Její součástí je i oprava povrchu v tunelu Valík a rekonstrukce dálničních exitů. Stavba za 278 milionů bez DPH tak může cestu po dálnici prodloužit.

„Momentálně probíhá frézování v tunelu, původní beton bude nahrazen novými dvěma vrstvami asfaltového souvrství. Dále proběhne na celém úseku oprava ložních a obrusných vrstev, úprava kovových konstrukcí, protihlukových stěn a podobně,“ říká Martin Liška, technický vedoucí ze zhotovitelské firmy.

Dálniční tunel Valík se opravuje

Řidiči musí počítat s omezením přímo v tunelu, kde je nyní průjezdná jen jedna trouba. Doprava na dálnici je pak podél Plzně v rámci opravovaného úseku svedena do jednoho pásu. Řidiči také nemohou využívat exit 80 u Litic a odpočívku u Šlovic. Konkrétní objízdné trasy nejsou stanoveny.

Oprava dálnice D5 má být hotová do poloviny srpna.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio