Tipy na víkend v Plzeňském kraji: oslavy Velikonoc, Záhada plzeňského metra, Odemykání České studánky

Tento víkend se slaví Velikonoce po celém kraji. Čekají vás nejen tradiční zvyky a dobroty, ale i koncerty, prohlídky a hry. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Únikovka v DEPO2015

Záhada plzeňského metra

Že metro má v České republice jedině Praha? A co když ne! Jaké tajemství ukrývá podzemí bývalého depa dopravních podniků? Je plzeňské podzemí skutečně jen historickým sklepením? Dejte dohromady rodinný tým a přijďte to zjistit do DEPA2015. Proniknete do spletitých záhad podzemí bývalé vozovny dopravních podniků. Druhá část vás protáhne i širším centrem města.

Velikonoční trhy

Na náměstí Republiky v Plzni pokračují do pondělí 10. dubna velikonoční trhy. Kromě několika desítek stánků je každé odpoledne připraven i hudební program. V pátek skupina Alternativa, v sobotu zahraje Švejk band, v neděli The Bowře a v pondělí vše zakončí kapela Fregata.

Velikonoce na hradě Kašperk

Během velikonočních svátků je Kašperk otevřený od čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna, vždy od 10 do 16 hodin. Oblíbená středověká hudební skupina Benedictus zahraje na hradním nádvoří během neděle a pondělí. Připravené jsou komentované prohlídky hradu.

Velikonoce na hradě Švihov

Již druhým rokem se budou na hradě Švihov slavit Velikonoce. Od čtvrtka 6. 4. do neděle 9. 4. si můžete přijít s dětmi zahrát na hledače velikonočních symbolů. Ty budou ukryté po hradě a vy je během prohlídky můžete všechny najít. V sobotu a v neděli budou na hradním nádvoří připravené hry s Popelkou. Otevřeno je po celé Velikonoce od 10 do 15 hodin.

Velikonoce v zoo

Od 7. do 10. dubna nabízí plzeňská zoo pletení pomlázek, zdobení kraslic různými technikami, tvoření velikonočních ozdob, výstavu velikonočních zvyků a tematickou soutěžní stezku, každý den od 10 do 18 hodin.

Odemykání České studánky

Klub českých turistů – odbor Domažlice zve na tradiční turistickou akci Odemykání České studánky v sobotu 8. dubna 2023. Odjezd vlakem je v 9.30 hodin ze zastávky ČD Domažlice – město do České Kubice. Trasa: Česká Kubice, Jubilejní hájek, Zelená chýše, Česká studánka, Chodov (12 km). Zahájení proběhne u České studánky v 11.30. Vystoupí mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem. Prodávat se budou suvenýry a pamětní razítko, občerstvení bude u Zelené chýše. Po skončení odchod do Chodova na společné posezení.

Stříbrský sprint

Ve stříbrských kasárnách se můžete těšit na jedinečnou podívanou. O víkendu 8. a 9. dubna se budou konat závody psích spřežení, v sobotu od 10, v neděli od 9 hodin. Technicky náročná trať je dlouhá cca 4,8 km, převážná část trasy je vedena po lesních cestách cca 90 m asfalt do kopce, cca 800 m štěrková cesta trasa pro juniory dlouhá cca 3 km. Závod je vypsán pro mnoho kategorií – běžci, cyklisté, koloběžky a další.

Velikonoční koncert v klášteře Kladruby

V kladrubském klášteře Nanebevzetí Panny Marie vystoupí v neděli 9. dubna smyčcové duo Yellow, soubor staré hudby Cavalla Kladruby a komorního pěveckého sboru Cantus Stříbr. Začátek je v 15 hodin.

Tradiční Velikonoce v Újezdě

Dílny na pletení pomlázek a zdobení vajíček, soutěž o nejhezčí velikonoční vajíčko a nejlepší velikonoční nádivku, to vše nabídne akce nazvaná Tradiční Velikonoce, která je naplánována na Velikonoční neděli 9. dubna na náměstí Karla Panušky v Plzni Újezdě. Děti se budou moci zapojit i do hledání čokoládových vajíček a připraveno je pro ně divadelní představení souboru Orfeus, který zahraje pohádku O kohoutkovi a slepičce. Velikonoční atmosféru doplní vystoupení folklorního souboru Jiskra 58. Na závěr vystoupí hudební uskupení Třískáč, které potěší milovníky funk-popové hudby.

Program:
10:00 Zahájení akce, otevření dílniček
11:00 Jiskra 58
12:00 Pohádka o kohoutkovi a slepičce
13:00 Jiskra 58
14:00 Vyhlášení nejhezčího vajíčka a nejlepší nádivky
14:15 Hledání velikonočních vajíček
14:30 Třískáč

Velikonoční jarmark na Kozlu

V neděli a v pondělí bude na zámku Kozel od 10 do 18 hodin otevřen jarmark s řemeslnými produkty a dobrým jídlem. Chybět nebudou dobové atrakce a tvořivé dílničky pro děti.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio