Tisíce lidí z ubytoven mohou skončit na dlažbě, může za to zákon

24. červen 2015

Mnoho obcí v Česku odmítá lidem na ubytovnách dál platit doplatky na bydlení. Podle zákona na to mají právo. O střechu nad hlavou se bojí i obyvatelé ubytovny v Janovicích nad Úhlavou. Zastupitelé všechny žádosti zamítli.

Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi jasně stanoví, že s doplatkem na bydlení musí souhlasit obec. A právě toho některé samosprávy využily. Například Bohumín nebo Ostrava už dávky zamítly. Nově se k nim přidaly i Janovice nad Úhlavou.

Zastupitelé ve městě řešili třicet žádostí o doplatek na bydlení. Vzhledem k tomu, že na žádostech jsou i společně posuzované osoby, týkalo se jejich rozhodnutí zhruba 70 lidí. Všechny žádosti zamítli.

„Nevidíme důvod, proč bychom měli podporovat tyto občany, aby žili v Janovicích nad Úhlavou. Jsou to lidé, kteří sem přišli pouze proto, že stát jim uhradil doplatek na bydlení a pouze proto, že ubytovna byla zrovna v Janovicích a byla ochotna je přijmout. Nejsou to obyvatelé Janovic a myslím si, že by šli kamkoliv, kdyby jim stát zaplatil," vysvětlil postoj města starosta Michal Linhart s tím, že navíc od doby, kdy začaly v Janovicích fungovat ubytovny, stoupla kriminalita.

Obyvatelé ubytoven se chtějí bránit

Zamítnutí doplatků na bydlení způsobilo mezi obyvateli ubytoven paniku. Obávají se, že skončí na ulici. Podle Adama Popelky ze společnosti, která provozuje větší ubytovnu u bývalých kasáren, jim ale okamžité vystěhování nehrozí.

„Je to otázka jednání, ale není to tak, že teď půjdu a ty lidi vyhodím. Možností v zákoně je několik a ten, kdo čte noviny, tak vidí, že ten zákon už je skoro ve sněmovně, že se to vrátí tak, jak to bylo," říká Popelka.

Obyvatelé ubytoven teď chtějí hrát o čas a vyčkávat, jestli se situace ještě nezmění. Mají také možnost požádat o takzvanou okamžitou pomoc v hmotné nouzi, díky níž by tam ještě nějakou dobu zůstat mohli.

V okamžiku, kdy na ni ale přestanou mít nárok, budou muset hledat jiné řešení, nebo se vystěhovat. V souvislosti s vyplácením doplatků na bydlení už Legislativní rada vlády doporučila změnit zákon.

autoři: sch , en
Spustit audio