Titulní píseň k filmu Slunce, seno, jahody

Lidová komedie z vesnice, která vždycky pobaví – to je český film Slunce, seno, jahody. Měl takový úspěch, že v následujících letech vznikly ještě další dva díly. Hned při uvedení prvního dílu slavila úspěch i jeho ústřední píseň.

V tomto díle se vrátíme do české filmové klasiky. Patří do ní i film Slunce, seno, jahody, který režíroval Zdeněk Troška. Scénárista a textař Petr Markov jeho jméno dokonce zakomponoval i do titulní písně, zpívá se v ní „troška něžný lásky nikdy neškodí“.

Strakonický rodák Zdeněk Troška přivedl do své domovské jihočeské vesnice Hoštice, ležící jen čtyři kilometry od Strakonic, prostřednictvím filmového plátna a televizních obrazovek celý národ.

Postavy trilogie jsou dnes už legendami, ať už to jsou místní občané, nebo známí herci. Jejich bodré hlášky rychle zlidověly, jedna pochází i z vlaku; hlásí ji průvodčí: „Hoštice, máme zpoždění, nezastavujem“.

K této letní komedii samozřejmě patří také melodie. Napsal ji Karel Vágner a můžete si ji s námi zapískat nebo zazpívat. Je to jemný waltz sestavený z mollových slok a durového refrénu, který pohladí po duši a okamžitě navodí atmosféru léta na vesnici. Nazpíval ji Karel Černoch.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.