Točence od Vlasty Kotrbové jsou nadýchané, vypečené do „pražské“ barvy a perfektně drží tvar
Vypadají jako smějící se prasečí rypáčky. Poctivě vypečené kynuté těsto nemá chybu. Nadýchané točence jsou sladké tak akorát, v ústech křupnou oříšky a rozinky s rumem dodají moučníku závěrečný šmrnc. Pekla Vlasta Kotrbová z Račiněvsi.
- na 2 plechy:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce citronové kůry
- 10 vrchovatých lžiček cukru
- ½ vanilkového cukru
- 150 ml oleje
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 42 g droždí
- Na náplň:
- 2 lžíce másla
- 2 vrchovaté lžíce mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- rozinky naložené v rumu
- Na potření:
- 70 g másla
- 1 velký panák rumu
- moučkový cukr na posypání
Postup
Nejprve dáme ohřát mléko. Do hrnečku pak nalijeme 100 ml mléka, přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžíce hladké mouky a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme kynout v teple.
Mezitím si připravíme mísu, kam nasypeme zbytek z 500 g hladké mouky, přidáme špetku soli a zamícháme. Přidáme 8 vrchovatých lžiček cukru, trochu vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky a přilijeme olej.
Přidáme vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka a důkladně propracujeme vařečkou. Těsto mícháme, jako bychom ho chtěli nakypřit. Čím déle to budeme dělat, tím bude těsto nadýchanější. Možno propracovat s použitím robota.
Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem.
Přendáme ho na vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu vyválíme úzký obdélník o rozměrech zhruba 40 x 15 centimetrů. Těsto zůstane vysoké 1 centimetr.
Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem po celé ploše. Posypeme mletými vlašskými ořechy.
Do hrníčku dáme 3 lžíce pískového cukru a 1 lžíci skořice. Promícháme a vzniklým skořicovým cukrem jemně posypeme ořechy.
Poslední vrstvu náplně tvoří rozinky máčené v rumu. Lehce jimi podle chuti posypeme těsto.
Z delší strany začneme těsto s náplní rolovat, abychom vytvořili roládu. Srolované těsto nakrájíme na přibližně 2 centimetry široké plátky, které položíme plochou stranou na plech vyložený pečicím papírem, ztvarujeme do kruhu a lehce zploštíme, aby se vzniklý točenec při pečení nerozmotal.
Necháme ještě minimálně 10 minut dokynout na teplém místě. Čím více vykynou, tím bude těsto křehčí.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut do červena (do tzv. pražské barvy).
Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Necháme zaschnout a na závěr pocukrujeme.
Vlasta Kotrbová
Recept získala před třiceti lety od sestry, která ho dostala od své spolupracovnice. Z tohoto těsta můžeme udělat také buchty nebo koláče. Paní Kotrbová peče často a ráda. Její manžel, stejně jako děti, totiž sladké miluje.
Před samotným pečením jsme byli pozvání na výbornou domácí bramboračku se škvarkovými plackami. Byla to náramná dobrota.






