Tofu 3x jinak
podle Miroslavy Kolebabové – konzultantky zdravé výživy a poruch páteře
Majonéza z Tofu
Suroviny:
200 g Tofu
50 ml sojového mléka nebo vody
50g sojového oleje
sůl
jablečný ocet na ochucení
Příprava:
Rozmixujeme sojové mléko s olejem a Tofu, dochutíme solí a octem.
Rychlá večeře z Tofu
Tofu natural 200g
1 střední cibule
2-3 rajčata (nebo rajčatový protlak malý 1 ks nebo Bio kečup 2-3 lžíce)
Podle chuti česnek, oregáno nebo majoránka, olivový olej – případně s orgánem
Příprava:
Cibulku s česnekem nakrájíme na drobno, rajčata na menší dílky, Tofu sýr na kostičky. Na pánvi orestujeme cibuli s česnekem a Tofu. Přidáme rajčata (protlak nebo kečup). Dochutíme kořením. Dusíme asi 15 minut.
Podáváme s rýží, kuskusem, kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
Uzené Tofu s knedlíkem
Suroviny:
Uzené Tofu 200g
1 střední cibule
bramborový nebo houskový knedlík (může být i kukuřičný z polenty)
1 vejce
Sůl
olivový olej
Příprava:
Cibulku nakrájíme na drobno, zpěníme na olivovém oleji. Přidáme na kostičky nakrájený Tofu sýr a podusíme cca 5 minut, poté přidáme na kostičky nakrájený knedlík nebo polentu a pořádně prohřejeme. Na konec přidáme rozšlehané vejce a osolíme.
Podáváme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.