Tohle mám z Tuzexu! Věta, která za socialismu zajišťovala lidem vyšší společenský status

Tuzex je pojem, se kterým se dnes nejčastěji setkáme v pamětnických filmech nebo v retro seriálu Vyprávěj. Byla to zkratka pro podnik zahraničního obchodu, který v Československu fungoval za socialismu.

Prodávalo se v něm zboží, které nebylo dostupné v běžných obchodech – například elektronika, oblečení, alkohol nebo hračky z kapitalistických zemí. V Tuzexu se dalo platit pouze valutami, jako byly dolary nebo tehdejší západoněmecké marky. A také Odběrnými poukazy – takzvanými bony.

Tuzex nebyl dostupný pro všechny. Státní hranice tehdy nemohl překročit každý, a tak měli lidé přístup k valutám omezený. Bony se daly získat poctivě, pokud člověk například pracoval v podniku, který obchodoval se zahraničím. Nepoctivý způsob získávání bonů vedl zájemce do sféry černého trhu, kde jim je nabízeli takzvaní veksláci za výrazně vyšší směnný kurz. Tisíce lidí však toto riziko podstupovaly, protože magická věta „tohle mám z Tuzexu“ jim zajišťovala vyšší společenský status.

Exkluzivita Tuzexu skončila v roce 1992, protože zboží, které se v něm prodávalo, se po sametové revoluci začalo prodávat v běžných prodejnách.

Spustit audio