Tomáš Froyda novým ředitelem Divadla Alfa

Plzeňské loutkové Divadlo Alfa povede od září nový ředitel, pětatřicetiletý Tomáš Froyda. Zvítězil ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili tři uchazeči. Plzeňští radní rozhodli o jeho jmenování 8. června. Dosavadní ředitel Jiří Koptík, který stál v čele divadla od roku 1998, odchází na vlastní žádost. Chce se nyní více věnovat hudbě.

S novým ředitelem by se mělo divadlo Alfa ještě více otevřít dospělým a studentům. Už dlouho není jen loutkovým divadlem pro děti. Náměstkyně primátora Marcela Krejsová se domnívá, že je to divadlo místy na hranici alterny. V některých představeních je loutek málo, spolu s nimi hrají i herci a hudba, některá představení jsou určena pro dospělé. Froyda předložil při výběrovém řízení svůj čtyřletý koncept "nového divadla". Podle něj divadlo dosud převážně hraje dopoledne pro děti. Odpolední a večerní prostor, který je většinou volný, by se dal využít i pro další alternativní hraní.

Divadlo Alfa

Froydu, podle Krejsové, komise jednomyslně doporučila. Je to velmi schopný manažer, známý svým zaujetím pro divadlo a v divadle Alfa kdysi hrál. Froyda je a zřejmě i dál zůstane tajemníkem mezinárodního festivalu Divadlo, je tlumočník a překladatel z němčiny.

Plzeň je městem s dlouhou loutkářskou tradicí. Pochází odtud například slavní loutkáři Josef Skupa nebo Jiří Trnka. V letech 1930 až 1943 tam mělo základnu první profesionální loutkové divadlo v Československu, uvádí se na internetových stránkách divadla Alfa. Profesionální loutkové divadlo tam vzniklo opět v roce 1966 a jako Divadlo dětí působilo v historické budově Alfy na Americké třídě. V roce 1992 se přestěhovalo do nové budovy a přijalo název Divadlo Alfa.

Divadlo Alfa
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio