Topná sezóna začíná, postarejte se o krbová kamna

12. říjen 2024

Nejčastější závady při topení na podzim? Netěsní sklo v krbových kamnech, kamna kouří nebo mají popraskaný šamot. S opravou pomůže Martin Šesták z prodejny kamen, krbů a topení v Plzni - Doudlevcích.

Půda je vyhřátá a proto je nejlepší čas vysazovat nové ovocné stromy. Na prostokořenném můžete ušetřit spoustu peněz, koupení stromku v balu je ale sázka na jistotu. Kam je zasadit? Radí plzenský zahradník Přemysl Písař.

Nechat zgenerálkovat starý plynový kotel nebo koupit kondenzační? Co všechno to obnáší a kolik za plyn ušetříme vysvětluje plynový technik Opramonu v Líních u Plzně Petr Bulín.

Sportovní rybáři budou mít žně. Začíná zarybňování západočeských vodních toků. Přibývá i dorostu v rybářských kroužcích. Více se dozvíte od Hynka Dorta, technika Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.