Toto Cutugno: L´italiano

Před několika dny svět zarmoutila zpráva, že své fanoušky navždy opustil italský zpěvák Toto Cutugno, přezdívaný „král refrénů“. Byl uznávanou legendou italské populární hudby.

V italské populární hudbě byly do 70. let ke slyšení pouze krásné, čisté a zvučné hlasy. Z hlediska tradičního italského bel canta – krásného zpěvu - je totiž zastřený hlas neestetickým zážitkem. Jenže oblíbené tenory vytlačil z populární hudby kromě jiných i zpívající autor Toto Cutugno. Zdrojem jeho tvorby se stala tradiční italská kantiléna, jižní folklór a zpěvné, melodické motivy a on sám jako výrazný melodik sázel jeden hit za druhým. V italském tisku byl označován jako „král refrénů“. Nenechal se ovlivnit angloamerickým písňovým modelem, zůstal Italem a ve svých písních také Itálii a její kolorit opěvoval.

Sázel na účast na festivalech a dařilo se mu, v roce 1980 vyhrál festival v San Remu, o tři roky později byl čtvrtý s písní L ´italiano, která však jasně zvítězila u posluchačů a překročila i hranice Itálie, o rok později získal na festivalu v Tokiu cenu pro nejosobitějšího autora a svým lehce ležérním projevem si v roce 1990 vyzpíval i cenu Eurovize. Toto Cutugno byl italská hvězda první velikosti.

Ve slavné písni L´italiano, k níž Toto Cutugno napsal text, zpívá: "Nechte mě zpívat. Protože já jsem hrdý na to, že jsem Ital. Skutečný ryzí Ital“.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.