Toužimsko nabízí dovolenou na koňském hřbetu

Atraktivní agroturistický projekt vzniká od letošního roku na Toužimsku v Karlovarském kraji. Malebnou krajinou, jíž vévodí vrch Vladař, lze putovat v koňském sedle od jedné farmy na druhou. Iniciátorem regionální sítě hipostezek je Informační centrum Toužim a majitelé několika farem z okolí. Přestože jde o projekt nový, zájem o něj roste mezi farmáři i veřejností. Současná síť koňských stezek v délce asi 70 kilometrů se proto bude patrně dále rozrůstat.

S nápadem začít s turistikou v sedle koní přišlo infocentrum po dokončení úspěšného projektu cyklostezek nazvaného Cesta z města. Jeho realizace začala před dvěma roky a dnes je na Toužimsku k dispozici přibližně 450 kilometrů značených regionálních cyklostezek. V podstatě obdobnou cestou se zde vydali u hipostezek. Z oslovených farmářů se zatím rozhodlo projektu zúčastnit dvanáct a a letos na jaře už se začaly hipostezky značit.

vyjížďka na koních

Jednotlivé farmy nabízí vyjížďky zkušeným "koňákům" i lidem, kteří v sedle ještě nikdy neseděli. Libovolné jsou i délky vyjížděk. Mohou se pohybovat od jedné hodiny až po několik dnů. Delší program ale vyžaduje fyzicky zdatné jedince. Pokud se chce někdo na farmách zdržet více dní buď si postaví vlastní stan nebo mají farmy smlouvy s penziony v nejbližším okolí.

Do agroturistického projektu hipostezek jsou zapojeny například farmy v Mostci, Verušicích, Kladrubech, Třebouni či Protivci. Toužimské infocentrum vydalo informační leták s mapkou, který je k dispozici prakticky ve všech obecních úřadech na Toužimsku. Najít ho lze ale i v informačních centrech v Karlových Varech, Chebu a Mariánských Lázních. Veškeré údaje jsou dostupné rovněž na internetových stránkách www.touzim.cz pod odkazem Infocentrum.

koně

Jednou z farem, kde koně půjčí na vyjížďku i nezkušeným lidem z města, je Mostec. Zájemce o nevšední zážitky čeká po příjezdu seznámení s koňmi a cvičná jízda, podle které pracovnice farmy pozná jak se kdo udrží v sedle. Teprve potom zvolí náročnost trasy. Farma v Mostci nabízí celou škálu ubytování. Pro ty, kteří chtějí prožít co nejvíce romantiky, je připraveno spaní na seně. Další variantou je stan a pokud někdo přijede s karavanem, má k dispozici i elektrickou přípojku. A zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se nechtějí vzdát osvědčené postele, má farma dohodu s penzionem Vladař v Toužimi.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio