Tradice v obrazech - projekt fotografa Václava Šilhy a jeho týmu mapuje bohatství českých krojů

28. říjen 2021

Výsledky jeho práce v poslední době budí čím dál tím větší pozornost nejen u milovníků lidových tradic. Pražský fotograf Václav Šilha se pustil do velkého projektu mapujícího české lidové kroje. Pracovat začal na Chodsku a Plzeňsku, postoupně se přesouvá i do dalších českých regionů.

Možná jste na ně už na sociálních sítích také narazili – fotografie českých lidových krojů, které působí téměř jako malba starých mistrů. Každá má své zvláštní kouzlo, každá je krásná. Za sérií těchto fotografií, které momentálně vznikají na různých místech v Čechách, stojí fotograf Václav Šilha z Prahy a jeho tým. Až donedávna se přitom Václav Šilha věnoval hlavně cestování po různých koutech světa, kde zachycoval nejen přírodu, ale i mizející kulturu, zvyky i etnické skupiny.

Nápad zdokumentovat české lidové kroje přišel zhruba před dvěma lety a rozjel se tak veliký projekt, který momentálně probíhá na různých místech Čech. První fotografie vznikaly letos na jaře na Chodsku (s velkým přispěním členů Národopisného souboru Postřekov, Chodského souboru Mrákov a Muzea Chodska v Domažlicích), následně na Plzeňsku (ve spolupráci se Souborem písní a tanců Jiskra z Plzně a také Národopisným muzeem Plzeňska), v současné době práce pokračuje na Českodubsku, v jižních Čechách a v plánu jsou postupně další české regiony.

Fotograf Václav Šilha při práci na projektu Tradice v obrazech

„Kroj, to nejsou jen slušivé pestrobarevné šaty. Se spodničkami, stuhami a krajkami na sebe oblékáte i kus historie…“ - tak zní motto rozsáhlého projektu Tradice v obrazech. Od samého počátku si Václav Šilha ke spolupráci navíc jako fotomodely vybírá výhradně osoby, které mají k lidovým krojům blízký, osobní vztah a dodnes je s láskou oblékají a uchovávají. Samotné focení jednotlivých krojových variant není jednoduchou ani rychlou záležitostí. Ke každému kroji a ke každé fotografii Václav Šilha přistupuje s osobitým autorským pohledem, zároveň ale s velkou pokorou.

Kniha i série velkoformátových výstav

Výsledkem projektu Tradice v obrazech, který je rozplánován na tři roky, bude nejen (již nyní netrpělivě očekávaná) kniha, ale také několik výstav fotografií na velkých formátech. Nejbližší výstava proběhne v prosinci v prostorách Kulturního centra pivovar v Domažlicích (vernisáž 7. prosince v 17 hodin). Celá galerie fotografií projektu Tradice v obrazech (doplňovaná podle postupující práce) je k vidění na webových stránkách projektu - tradicevobrazech.cz.

autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.