Tradice versus trendy v českém pivovarnictví
Plzeňský Prazdroj je nejen největším výrobcem piva v Česku, ale také symbolem pivovarské tradice sahající až do roku 1842. S ředitelem pivovaru Václavem Šimkem otevíráme témata jako je energetická náročnost výroby piva, stoupající poptávka po nealko sortimentu nebo udržitelnost tradic pro příští generace.
V čele plzeňského pivovaru je Václav Šimek od ledna tohoto roku. Není ale žádným nováčkem. V plzeňském pivovaru pracuje téměř 30 let. Vystudoval pivovarnictví na střední i vysoké škole.
Největší tlak v současné době vidí v podobě snahy o snižování energetické náročnosti výroby hlavně ze strany Evropské unie. Právě pivovarnictví je přitom jedním z energeticky nejnáročnějších potravinářských odvětví. "Naštěstí je Plzeňský Prazdroj držitelem chráněného evropského označení, které nám svým způsobem zaručuje zachování všech původních na čas a energii náročných výrobních postupů," říká ředitel Václav Šimek.
Jak se pivovar staví k udržitelnosti a jakým způsobem se snaží minimalizovat dopad své produkce na okolí? Jaké kroky podniká k úspoře vody, energií a ke snižování uhlíkové stopy? A v neposlední řadě, jak si tento pivovar představuje svou budoucnost v době dynamických změn na pivním trhu? Odpovědi nejen na tyto otázky naznačují, jakým směrem se bude ubírat nejen plzeňský pivovar Prazdroj, ale i celé české pivovarnictví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.