Trendy dort ze Železné Rudy dostal prestižní ocenění

14. říjen 2019

11. ročník soutěže Česká chuťovka a Dětská chuťovka zná své letošní vítěze. Soutěž pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Výrobcům naopak umožňuje proniknout s výrobky, které splňují vysoké chuťové parametry, do povědomí spotřebitelů. I malí a střední výrobci tak mohou vyniknout. 

Soutěž ale nediskriminuje ani velké tuzemské výrobce, pokud vyrábějí kvalitní a chutné potraviny opravdu v ČR. Českou a dětskou chuťovku vyhlašuje Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.

Mezi oceněnými výrobky se letos objevil také Trendy dort z cukrárny Charlotte v Železné Rudě. „Ocenění jsme dostali poněkolikáté. Už 35 našich výrobků ho v minulosti získalo,“ říká majitel cukrárny Jaroslav Nechvátal. Trendy dort má lehký korpus, náplň je z krémového smetanového sýra mascarpone a nahoře je ovoce, které je právě aktuální, ať už jsou to jahody, maliny nebo borůvky a podobně.

Cukrárnu a kavárnu Charlotte vybudovali s manželkou Evou v 90. létech na zelené louce. Říkali jsme si tehdy, že v Rudě vlastně není místo, kam zajít na kávu. Tak jsme se do toho pustili. V roce 1997 byla cukrárna zkolaudována. Dneska je velmi populární a jen těžko v ní během sezóny hledáte místo k sezení.

Chutě lidí jsou závislé na počasí. „Když je horko, nemáte chuť na dort, chcete zmrzlinu nebo nějaký osvěžující nápoj. Když je zima, řada lidí sáhne klidně i po těžším dortu s krémovou náplní. Ale trendem poslední doby jsou rozhodně ovocné dorty s lehkými krémy,“ doplňuje Jaroslav Nechvátal.

Mějte sladké jako malou pochutinu, pak vám neublíží

Dědeček Jaroslava Nechvátala měl na sladké úžasné a pravdivé heslo: „Nesmí se to žrát, musí se to jíst!“ Stejný názor má i jeho vnuk. „Pokud budete mít sladké jídlo jen jako malou pochoutku, jen jako doplněk a tečku za hlavním jídlem, je to určitě v pořádku.“

Jaroslav Nechvátal má pochopitelně sladké rád, jako každý. „Ale musím se držet. Když se dělají nové dorty, je třeba ochutnávat, ale vždy si dávám jen malý kousek. Dívám se hlavně na to, jaký je dort na pohled. A s manželkou máme na sladké vyhrazený jeden den v týdnu a to je neděle. To si vždycky dáme něco sladkého,“ uzavírá s úsměvem Jaroslav Nechvátal.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.