Treska pečená s bylinkovým máslem

Tento recept můžeme použít na přípravu tresky tmavé či tresky obecné, ale tímto způsobem můžeme připravovat většinu ryb. Při výběru se víc než cenou řídíme kvalitou rybího masa.

Ingredience
  • 4 porce čerstvé tresky po cca 200 g
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 1 citrón nebo limetka na ozdobu
  • Na bylinkové máslo: 12g nasekaných bylinek
  • (petrželka, estragonové lístečky, koriandrové lístky, tymián, ….)
  • 1 lžička nastrouhané cibule

Porce ryby otřeme vlhkým hadříkem. Osolíme, pokapeme olejem a citronovou šťávou. V chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. Poté je v předehřáté troubě pečeme při 180-200°C cca 20 min. (podle tloušťky porcí). Upečené přendáme na talíře, obložíme je řezy z dobře omytého citrónu nebo limetky a plátky bylinkového másla.

Příprava bylinkového másla:

V misce utřeme změklé máslo do pěny, přidáme nasekané bylinky a nastrouhanou cibuli. Vše dobře promícháme. Z hmoty vytvoříme váleček, který zabalíme do mikrotenu a v chladničce necháme ztuhnout. Ztuhlé máslo nakrájíme na plátky. Místo plátků můžeme vytvořit ozdobné pusinky.

Příloha: brambory, upravené různými způsoby, čerstvá zelenina

Tresku nemusíme jen péct v troubě, můžeme ji též připravit na grilu či horkovzdušné fritéze, pak je servírování stejné, tedy s bylinkovým máslem. Můžeme ji však opéct na másle v pánvi. V tom případě již bylinkové máslo nemusíme nepoužít, aby nebyla ryba příliš mastná, ale hotové porce posypeme nasekanými bylinkami.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko